nieuws

‘Duurdere wodka goed voor bierbrouwers

Café

Dat Russen steeds meer bier drinken is bekend. Dronk een Rus twintig jaar geleden nog 1 liter per hoofd van de bevolking, dat is opgelopen naar 60 liter per jaar. Nu overweegt de Russische regering de belasting op wodka meer dan te verdubbelen in 2013, schrijft The Moscow Times. En dat is positief voor (Nederlandse) bierbrouwers, aldus analist Jan Meijer van zakenbank Theodoor Gilissen.

‘Duurdere wodka goed voor bierbrouwers

De Deense bierbrouwer Carlsberg is de grootste bierbrouwer in Rusland, met een marktaandeel van 39 procent via dochterbedrijf Baltika. Voor Carlsberg vormen de verkopen naar schatting 40 procent van de totale verkopen.

Maar ook Nederlandse brouwers zijn nadrukkelijk actief op de Russische biermarkt. Heineken heeft volgens Meijer van Theodoor Gilissen een marktaandeel van 12 procent. De Amsterdamse brouwer verkocht er vorig jaar 12,2 miljoen hectoliter van het goudgele gerstenat, 8 procent van het totale volume.

De Russische regering zet de mogelijke accijnsverhoging op wodka als middel in om het begrotingstekort en alcoholmisbruik te verminderen.

Reageer op dit artikel