nieuws

Gemeente hoeft zuipkeet niet aan te pakken

Café

De gemeente Zwartewaterland (Overijssel) hoeft niet op te treden tegen de drankkeet die niet over een drank- en horecawetvergunning beschikt. Dat heeft de Raad van State gisteren in hoger beroep besloten, nadat de rechtbank van Zwolle en Lelystad bepaalde dat er wél een vergunning nodig was.

Gemeente hoeft zuipkeet niet aan te pakken

KHN had het gemeentebestuur gevraagd om de jongerenkeet aan te pakken. Het zou een volwaardig café zijn, met bar, tap, muziekinstallatie en een kassa. De gemeente zegt echter dat het een verlengde huiskamer is en dus geen vergunning nodig heeft. Toch heeft de keet wel een naam (‘Keet de Blokhut’) en een eigen website.

De Raad van State oordeelt dat hier gaat om een besloten vriendengroep die de koelkast op basis van een ‘gentlemen’s agreement’ houdt. De keet kan dan volgens de rechter ook niet als horecagelegenheid worden gezien.

KHN zegt tegen persbureau Novum vrede te hebben met de uitspraak. ‘Er is altijd een vage scheidslijn geweest, maar nu is duidelijk waar die grens ligt.’ De belangenvereniging gaat wel verder zoeken naar keten die een vergunning nodig hebben.

Reageer op dit artikel