nieuws

Haagse horeca boos over vervuiling stad

Café

Haagse horecaondernemers tonen weinig begrip voor de stakingsacties van de stadsreiniging waardoor het centrum van Den Haag in een zee van zwerfvuil is veranderd. Zij klagen over tegenvallende inkomsten, al kunnen ze nog geen precieze cijfers noemen.

Patrick van den Broek, voorzitter van de Stichting Plein Horeca, zag de puinhoop voor de stoep van zijn café-restaurant van uur tot uur groeien. ‘De gewone burger wordt hierdoor gepakt en dit is buitengewoon misplaatst. Doe een dergelijke actie op een van de andere 364 dagen van het jaar, maar niet op Koninginnedag, een ideale dag om lekker te chillen. Dit is antireclame voor de stad, toeristen komen bij ons vragen wat dit te betekenen heeft. Er ligt overal glas en andere ellende, ik vind het belachelijk.’

De extra personeelsleden die wegens de verwachte drukte waren opgetrommeld, bleken niet nodig te zijn. ‘Een extra kostenpost en we hebben ook een partij bezems ingekocht om zelf de ergste troep maar aan de kant te schuiven.’ Duizenden blikjes en plastic glazen liggen nu op een van de toegangswegen naar het Plein, de Herenstraat. Voorbijgangers maken foto’s met hun kinderen poserend voor een berg afval. ‘Ervoor blijven, niet erin’, zo luidt het devies.

Ook een collega-ondernemer klaagt. ,,Het is te begrijpen dat de mensen een statement willen maken, maar kan dat niet op een andere manier? De stad ligt vol met troep, door de wind wordt het overal verspreid. Onze vuilcontainers zitten boordevol, er is geen plekje over.”