nieuws

Heineken presteert beter dan verwacht

Café

Bierbrouwer Heineken heeft een lastig halfjaar achter de rug, maar heeft dankzij kostenbesparingen beter gepresteerd dan verwacht. De bierbrouwer laat weten dat het rookverbod en de verhoging van accijns een negatieve invloed heeft op de bierconsumptie in met name de horeca.

Heineken presteert beter dan verwacht

De omzet van Heineken steeg dankzij de overname van het Britse Scottish & Newcastle, maar in de meeste markten zag Heineken de volumes teruglopen. Dat bleek woensdag uit de publicatie van de halfjaarcijfers.

De omzet kwam uit op 7,15 miljard euro, tegen 6,41 miljard een jaar eerder. Analisten rekenden op inkomsten van 6,94 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebit beia) bedroeg 993 miljoen euro, 7,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Analisten rekenden op een bedrijfsresultaat van 927 miljoen euro.

Onder de streep hield het op twee na grootste bierconcern ter wereld 483 miljoen euro over. Vorig jaar was de nettowinst nog 540 miljoen euro. Het behaalde resultaat ligt wel hoger dan de 446 miljoen euro waarop analisten rekenden.

In totaal zette Heineken 78 miljoen hectoliter bier af, 2,7 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zonder overnames mee te tellen daalden de biervolumes met 5,6 procent.

Topman Jean-François van Boxmeer sprak in het persbericht van een ‘sterke prestatie’ Het bedrijf verwacht zelfs dat de nettowinst (beia) in de tweede helft autonoom met een hoog enkelvoudig cijfer zal groeien. Kostenbesparingen moeten hieraan bijdragen. Valutaschommelingen zullen een negatief effect hebben.

Heineken, dat zich vorig jaar flink in de schulden stak door de overname van S&N, snijdt flink in de kosten. Dat leverde in de eerste maanden een besparing op van 50 miljoen euro, dat naar verwachting zal oplopen tot 120 miljoen op jaarbasis.

Het concern wordt geplaagd door de economische crisis waarin consumenten meer bier thuis drinken en minder in kroegen. Bovendien ruilen ze de veelal duurdere zogeheten premium biertjes van Heineken om voor goedkopere varianten. Daarnaast hebben het rookverbod en de verhoging van accijns een negatieve invloed op de bierconsumptie in met name horeca.

Heineken blijft dan ook behoedzaam voor de rest van het jaar. Het concern verwacht in veel markten lagere volumes in vergelijking met 2008 door de oplopende werkloosheid en het lager besteedbare inkomen. De daling zal tegen het einde van dit jaar afnemen, verwacht het concern.

Reageer op dit artikel