nieuws

Nederland heeft meest bijzondere cafécultuur

Café

In het zeer levendige Nachtleven hal werd dinsdagmiddag een interessant debat rondom de Misset Horeca Café Top100 gehouden. Met onder meer Taco van der Bijl van het winnende Sjinkerij de Bobbel uit Maastricht. Horeca-adviseur Ton Lenting had een gewaagde uitspraak.

Nederland heeft meest bijzondere cafécultuur

De op de vleugel zittende debatleider Hans Jacobs stelde de vraag: ‘Heeft Nederland eigenlijk wel een bijzondere cafécultuur?’. Ton Lenting had een even snel als duidelijk als gewaagd antwoord klaar. ‘Nederland heeft de meest bijzondere cafécultuur van de hele wereld.’

Volgens de horeca-adviseur en kernjurylid is mede daarom ooit de verkiezing voor het beste café van Nederland gestart. ‘Onze cafécultuur zou een exportproduct moeten zijn.’ Volgens Lenting is dat al op kleinschalig gebied toegepast. ‘Zo heeft een Nederlandse interieurbouwer een bruine kroeg in Australië opgezet.’

Wat betreft Lenting zou de Café Top100 wel internationaal kunnen gaan. Waarop debatleider Jacobs al enthousiast repte over ‘een Champions League’ voor cafés en bars. ‘Dan zou de Bobbel al in de finale staan’, aldus hoofdredacteur Martine Zuil van Misset Horeca.

Bobbel-eigenaar Taco van der Bijl had al internationale belangstelling meegemaakt. In de hausse aan media-aandacht waren er drie landelijke Duitse tv-zenders bij hem over de vloer geweest voor een reportage. ‘De eerste weken na de winst in de Top 100 waren heel hectisch. Nu is de gekte weer een beetje voorbij. Al komt de carnaval er nu weer aan.

Reageer op dit artikel