nieuws

‘Rookcafé’ groot genoeg om kroeg te blijven

Café

Buurtcafé De Balk in Groningen mag gewoon biertjes blijven tappen in het opberghok, terwijl de klanten in het café een sigaret opsteken. Volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) kan deze creatieve oplossing om aan het rookverbod te voldoen door de beugel, stelde hij donderdag in de Tweede Kamer.

‘Rookcafé’ groot genoeg om kroeg te blijven

Door het personeel te verkassen naar het opberghok en het café om te toveren tot een rookruimte, voldeed De Balk aan het rookverbod in de horeca: het personeel heeft geen last van de sigarettenrook. De Voedsel en Waren Autoriteit zag echter nog een beer op de weg: het opberghok is te klein om als café door het leven te mogen gaan. De regels schrijven een minimale oppervlakte van 35 vierkante meter voor.

Minister Klink kon De Balk donderdag geruststellen: de rookruimte telt ook mee als deel van de kroeg. De Balk blijft dus groot genoeg om café te kunnen zijn. Koninklijke Horeca Nederland reageerde donderdag verheugd op de uitspraak van Klink. ‘Het is geweldig nieuws dat de minister het creatief ondernemerschap beloont’, aldus directeur Lodewijk van der Grinten. Volgens de organisatie komt hiermee voor een bepaalde groep horecaondernemers mogelijk een einde aan de onzekerheid over het voortbestaan van hun bedrijf.

Meer over het rookverbod:

Reageer op dit artikel