nieuws

Rookverbod wekt weinig indruk in België

Café

In België geldt sinds deze maand een rookverbod in cafés. Daar bestaat echter de nodige weerstand tegen. Een aantal kroegen weigert de regels na te leven.

Rookverbod wekt weinig indruk in België

Sinds 1 juli mag in Belgische cafés niet meer worden gerookt worden. Overtreders kunnen een hoge boete verwachten. Maar dat maakt niet iedereen iets uit. Voor sommige eigenaren telt vrijheid zwaarder dan het geld.

Acties

Toch gaat het de Belgen wel degelijk om de centen. Zij claimen omzet mis te lopen door toedoen van het rookverbod. Daarom werden verschillende acties georganiseerd met tot dusverre weinig resultaat. Het rookverbod blijft gelden.

Werktijden

De weigeraars gaan voorlopig hun eigen gang. Controleurs hebben de meesten van hen nog nooit gezien. Volgens sommige kroegbazen bieden alleen al de werktijden van die controleurs voldoende ruimte om het verbod te ontduiken: na 16.00 uur kunnen de asbakken ongezien terug op tafel.