nieuws

Starbucks overtreft verwachtingen

Café

Starbucks, ’s werelds grootste koffieketen, heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst behaald van 241,5 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst 64,3 miljoen dollar. Dat heeft het Amerikaanse concern woensdag bekendgemaakt.

Starbucks overtreft verwachtingen

De winstsprong is vooral te danken aan een vorig jaar doorgevoerde reorganisatie. Het concern sneed hard in de kosten en sloot negenhonderd vestigingen.

Per aandeel bedroeg de winst 33 dollarcent, ruim boven de verwachtingen van analisten. De omzet steeg het afgelopen kwartaal tot 2,7 miljard dollar, vergeleken met 2,6 miljard het voorgaande jaar.

Opvallend aan het onderzoek is dat het open vragen betroffen. De studenten moesten dus spontaan zelf een bedrijfsnaam noemen. Starbucks kreeg 12 procent van de stemmen (2008, 14%), Chipotle 9 procent (2008, 5%). McDonald’s werd door 3 procent van de scholieren genoemd.

Chipotle, de grootste stijger, is mede populair omdat het bedrijf zo duurzaam mogelijk onderneemt.