nieuws

Undercoveragenten controleren horeca A’dam

Café

Gemeente, politie en justitie in Amsterdam willen doorgaan met het inzetten van mystery guests om discriminatie aan de deur bij clubs, bars en cafés tegen te gaan. Deze undercoveragenten doen zich voor als feestgangers. Volgens de gemeente zijn de eerste resultaten ‘zorgwekkend’.

Undercoveragenten controleren horeca A’dam

De mystery guests kijken of portiers mensen weigeren binnen te laten omdat ze bijvoorbeeld van een bepaalde etnische afkomst zijn. Een woordvoerder van de gemeente bevestigde dinsdag een bericht hierover in Het Parool.

Eind vorig jaar en begin dit jaar bezochten mystery guests ook al een tijd lang de Amsterdamse horeca. Toen wilden gemeente, politie en justitie er vooral achterkomen of discriminatie aan de deur veel voorkomt. Dat bleek het geval. De mystery guests gaan nu op pad met het doel de clubs vervolgens daadwerkelijk aan te pakken.

De instanties in Amsterdam willen ook met een gelekaartsysteem komen. Horecazaken die zich schuldig maken aan discriminatie aan de deur, moeten een gele kaart krijgen. Gaan ze nogmaals over de schreef, dan moeten ze sluiten.

De hoofdstad probeert al langer discriminatie in het uitgaansleven tegen te gaan. Onder anderen Marokkaanse Nederlanders zijn daarvan geregeld de dupe. Zo kwam Amsterdam eerder al met een dienst waarbij jongeren via een sms kunnen melden als een portier hen onterecht of om onduidelijke redenen de toegang weigert.

Gisteren meldden we al dat burgemeester Van der Laan discriminatiekroegen wil sluiten.

Reageer op dit artikel