nieuws

‘Wekelijks één muziekvrije dag in horeca

Café

Na het roken wordt het tijd om de muziek in de horeca aan te pakken. Zo moeten er meer muziekvrije horecazaken komen én moet er één muziekvrije dag per week worden ingesteld. Dat bepleit de Stichting BAM.

‘Wekelijks één muziekvrije dag in horeca

BAM staat voor Bestrijding Akoestische Milieuvervuiling. De stichting stoort zich mateloos aan ‘ingeblikt muziek’ die uit veel geluidsboxen in horecazaken en winkels komt. Naast muziek moet ook het mobiel bellen in horecabedrijven aan banden worden gelegd.

Constante stroom
Directeur Lia Verhaar van Stichting BAM benadrukt dat het erom gaat dat consumenten keuzes kunnen maken. ‘Je kunt bijna niet meer uit eten gaan. Ontkomen aan de constante stroom van muziek is nagenoeg niet meer mogelijk’, aldus Verhaar.

Dag in Stilte

Ze pleit voor het invoeren van één muziekvrije dag per week. ‘Bijvoorbeeld de dinsdag. In dat woord zit de slogan Dag in Stilte verborgen. Verder moet er een keurmerk komen. Ik wil aan het exterieur van een zaak kunnen zien of ik naar binnen kan. Café Welling in Amsterdam heeft een schildje aan de muur. Dat werkt prima’.

Geen gehoor

Verhaar zegt bij Koninklijk Horeca Nederland (KHN) geen gehoor te krijgen voor haar oproep. Ondanks dat ze volgens eigen zeggen namens steeds meer mensen spreekt. ‘We worden ondersteund door veel kunstenaars en schrijvers. Maar ook steeds meer ouders met kinderen kloppen bij ons aan.’

Extra fooi

Verhaar ziet goede kansen voor horecazaken om mee te werken met haar plan. ‘Zelf geef ik bijvoorbeeld altijd extra fooi op een muziekloos terras. Ik zie dan ook veel mogelijkheden voor de horeca. Wij kunnen ergens terecht en de horeca haalt meer mensen binnen. Een ideale win-win-situatie’, aldus Verhaar.

Reageer op dit artikel