nieuws

Zwolle zet ‘stille hond’ in tegen drugs in horeca

Café

De politie in Zwolle en omgeving experimenteert met een zogenaamde stille hond in de strijd tegen drugs in het uitgaansleven in de politieregio IJsselland.

Zwolle zet ‘stille hond’ in tegen drugs in horeca

De hond is zo getraind dat hij gaat zitten naast een persoon waar hij drugs ruikt. De politiebegeleiders, die in burger opereren, houden de verdachte persoon vervolgens staande en fouilleren hem. Voorlopig richt de politie zich voornamelijk op cafés en discotheken in het uitgaansleven.

De politie IJsselland wil niets zeggen over het experiment, meldt dagblad De Stentor. De speurhonden en hun begeleiders liggen onder vuur omdat enkele agenten zouden hebben gesjoemeld met de reuktests van de honden. Ze zouden vooraf hebben geweten welke monsters drugs bevatten, en worden daar momenteel voor vervolgd.

Ook op de politieacademie fronst men de wenkbrauwen bij het experiment. Rechters zouden verdachten kunnen vrijspreken wegens het oneigenlijk verkrijgen van bewijs, omdat rechercheurs in burger niet zomaar mogen fouilleren en de opsporingsmethode met de honden nog niet officieel in gebruik is.

Reageer op dit artikel