nieuws

Hoger beroep tegen uitzonderingen rookverbod

Café

Vandaag dient het hoger beroep dat Clean Air Nederland (CAN) heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat. CAN vindt het onacceptabel dat in kleine kroegen weer gerookt mag worden. Vorig jaar verloor CAN een rechtszaak over het rookverbod.

Hoger beroep tegen uitzonderingen rookverbod

Clean Air Nederland vindt het onacceptabel dat in kleine kroegen in Nederland toch weer gerookt mag worden. Vorig jaar mei verloor de belangenvereniging een bodemprocedure tegen de staat over hetzelfde onderwerp.

Het rookverbod voor alle horeca werd in 2008 ingevoerd. Al snel werd roken in met name kleine kroegen weer oogluikend toegestaan. Eind 2010 maakte minister Edith Schippers van Volksgezondheid een uitzondering voor kleine kroegen zonder personeel. Clean Air Nederland is daar fel tegen.

Politiek

Deze uitzondering moet van tafel, vindt ook een kleine politieke meerderheid. Dinsdag 12 februari zullen PvdA, CDA, D66, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren een ChristenUnie-motie steunen om het rookverbod weer voor alle horeca in te voeren. Vooral de deelname van de gereformeerde partij, nodig voor een Kamermeerderheid, was lang onzeker. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij heeft wel even getwijfeld, zegt hij. Maar nu is hij om.