nieuws

Barista kan zien of koffie in balans is

Café

Baristi kunnen door te kijken naar het proces van koffie zetten, zien of deze in balans is. Zo laat barista-trainer Liesbeth Sleijster van Cocoon Coffee weten in Misset Extra Koffie & Thee.

Barista kan zien of koffie in balans is

Baristi (professionele koffiezetters) zitten niet met een stopwatch in de hand als ze koffie zetten, weet Liesbeth Sleijster. Zij is voormalig winnares van het NK Barista 2007 en tegenwoordig actief als barista-trainer bij Cocooncoffee. De doorlooptijd is volgens haar niet zaligmakend. Door goed te kijken naar het apparaat dat in werking is, kunnen barista al zien of de koffie in balans is. ‘Ze letten bijvoorbeeld op de doorloop. Onder druk stroomt de koffie eerst langzaam en vervolgens weer sneller uit het apparaat.’

Kleur
Ook door te kijken naar de kleur van de koffie, kan een barista zien of het de goede kant op gaat met de smaak. Tijdens het doorlopen van de koffie verandert de crema van donker naar licht. Een lichte kleur vertelt dat de meeste olie uit de koffie is geperst. Dat is het teken om de machine stop te zetten. Een goede crema is volgens Sleijster hazelnootachtig, goudbruin van kleur en oogt glad.  Na het roeren moet de cremalaag zich weer sluiten. ‘Zie je ook nog kleine belletjes, dan bewijst dit dat de koffie echt vers is.’
Sleijster geeft deze en andere tips ten aanzien van het koffie zetten in de bijlage Misset Extra Koffie & Thee welke op 29 maart 2013 verschijnt.

Reageer op dit artikel