nieuws

Minister wil gesprek ondernemers en brouwers starten

Café

Minister Kamp van Economische Zaken is bereid een rol te spelen in het verbeteren van de relatie tussen de ondernemers en de brouwers. Tijdens een debat over de Nederlandse biermarkt woensdag 18 september gaf hij aan ‘het gesprek in gang te willen zetten’.

Minister wil gesprek ondernemers en brouwers starten

Tijdens de bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken op woensdag 18 september ging het debat over mededinging. Minister Kamp beantwoordde vragen van Kamerleden over de situatie op de Nederlandse biermarkt.

Biermarkt functioneert

Belangrijkste conclusie: er is volgens de minister sprake van een goed functionerende biermarkt en dus is het niet nodig om in te grijpen.

Minister Kamp baseerde zich daarbij op cijfers van de Autoriteiten Consument en Markt (ACM, voorheen NMa), waaruit blijkt dat een verbod op afnameverplichtingen in contracten niet nodig is.

Vrijheid om te wisselen van brouwer

‘ACM is een door ons in het leven geroepen instantie, die onafhankelijk is en wettelijke bevoegdheden heeft’, legde Kamp uit.

‘Zij kan informatie dus opeisen. Uit haar rapport blijkt dat 73 procent de vrijheid heeft om te wisselen van brouwer.’

Onderzoek EIM

Over het onderzoek van EIM van augustus 2012, waaruit naar voren kwam dat jaarlijks slechts 2,4 procent overstapt, zei Kamp: ‘Die uitkomsten zijn gebaseerd op enquêtes en onderzoek.’

Verstoorde werkrelatie

De minister gaf wel aan dat er zaken zijn die moeten worden verbeterd. Dat zit volgens hem echter niet in de verstoorde marktsituatie, maar in een verstoorde werkrelatie.

Kamp: ‘Het verbeteren van die relatie is iets wat ondernemers en brouwers zelf moeten doen, maar ik ben als minister bereid dat proces in gang te zetten.’

Reageer op dit artikel