nieuws

Biermarkt: KHN niet eens met minister

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is het niet eens met de constatering van minister Kamp van Economische Zaken dat er geen probleem is op de Nederlandse biermarkt. Volgens de politicus heeft iedere ondernemer de vrijheid om in zijn zaak een vrije tap te hebben, maar is die behoefte er niet.

Biermarkt: KHN niet eens met minister

Brancheorganisatie KHN bestrijdt de opvatting van minister Kamp van Economische Zaken op basis van documenten die ten grondslag hebben gelegen aan de analyse van de Autoriteit Consument en Markt (ACM, voorheen NMa).

Rapport ACM

Uit de document, die werden opgevraagd door een verzoek op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur, blijkt volgens KHN dat het ACM-rapport ‘slechts is gebaseerd op vrijwel alleen gegevens van de brouwerijen’.

Onderzoeken EIM en SEO

‘Het gaat in elk geval nauwelijks in op de feiten en conclusies uit drie wetenschappelijke onderzoeken door EIM en SEO’, aldus de brancheorganisatie.

Minister Kamp

Minister Kamp deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken op woensdag 18 september.

Kamp beantwoordde daarin vragen van Kamerleden over de situatie op de Nederlandse biermarkt.

Ingrijpen niet nodig

De minister stelde daarin ook dat er volgens hem sprake is van een goed functionerende biermarkt en dat het dus niet nodig is om in te grijpen. Kamp baseerde zich daarbij op de cijfers van de ACM.

Vrije tap in café

Aanleiding voor de discussie was een voorstel van D66-Kamerlid Verhoeven dat eigenaren van cafés ten minste één vrije trap moeten kunnen plaatsen.

De parlementariër hoopt ondernemers zo minder afhankelijk te maken van bierbrouwers.

Reageer op dit artikel