nieuws

Bitcoinverbod voor Chinese banken

Café

De Chinese centrale bank verbiedt financiële instellingen om transacties in de virtuele munt bitcoin af te handelen. De bitcoin, die in enkele Nederlandse horecabedrijven al inzetbaar is, heeft geen ‘echte betekenis’ en geniet niet dezelfde juridische status als een reguliere valuta, stelde de Volksbank van China donderdag.

Bitcoinverbod voor Chinese banken

De centrale bank zei wel dat het burgers vrij staat om deel te nemen aan transacties via internet, mits zij zelf de risico’s dragen. Verscheidene andere toezichthouders hebben al gewaarschuwd voor de risico’s die aan de bitcoin kleven. De afgelopen tijd is de digitale munt zeer sterk in waarde gestegen, waarschijnlijk mede dankzij een toenemende belangstelling van Chinese investeerders.

De wisselvallige koers van de bitcoin ging na de aankondiging van de Chinese centrale bank, die de vraag naar de munt in de Volksrepubliek flink zou kunnen drukken, hard onderuit. Op het digitale handelsplatform Mt.Gox werd de munt voor iets meer dan 1000 dollar verhandeld, tegen 1240 dollar eerder op de dag. Gemiddeld was de munt de afgelopen week 1082 dollar waard.

Ook de Franse centrale bank waarschuwde donderdag voor het gebruik van de bitcoin, en wees erop dat de munt niet alleen erg beweeglijk is maar ook niet onder toezicht van autoriteiten staat. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wees al op de risico’s van virtuele valuta als de bitcoin of litecoin, opmerkingen die later nog eens onderstreept werden door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel