nieuws

D66 Arnhem wil souplesse in alcoholbeleid

Café

Coalitiepartij D66 in Arnhem wil dat jongeren die op 31 december 16 jaar zijn, de komende 2 jaar alcohol mogen drinken in uitgaansgelegenheden. ‘Het valt niet uit te leggen dat iemand die op oudjaarsavond volkomen legaal een biertje drinkt in een disco, dat op 1 januari ineens niet meer mag doen’, zegt raadslid Hans de Vroome.

D66 Arnhem wil souplesse in alcoholbeleid

Op grond van de nieuwe drank- en horecawet is alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar vanaf 1 januari verboden. Gemeenten moeten dit in hun lokale verordeningen regelen.

Arnhem heeft dat gedaan, maar volgens D66 moet handhaving van deze leeftijdsgrens geen prioriteit krijgen. ‘Burgemeester Herman Kaiser moet daar soepel mee omgaan’, bepleit de fractie.

D66 denkt dat de groep jongeren tussen 16 en 18 ‘tussen de wal en het schip terechtkomt. Waar ze elkaar voorheen troffen in kroeg of discotheek, mag zo meteen de helft daar geen biertje meer drinken.’

De jongeren zullen dan op andere plekken dan de horeca gaan drinken. De Vroome: ‘Het is bekend dat de meeste gevallen van alcoholmisbruik onder jongeren, zoals comazuipen, buiten het reguliere circuit plaatsvinden’.

De partij stelt maandag tijdens de raadsvergadering voor om de groep jongeren die nu 16 jaar is, de komende 2 jaar nog de ruimte geven aan de tap.

Reageer op dit artikel