nieuws

Katwijk zet alcoholstrategie door

Café

Burgemeester Jos Wienen van Katwijk voelt zich door zijn gemeenteraad voldoende gesteund om alcoholgebruik door 16- en 17-jarigen in cafés voorlopig door de vingers te zien. Hij zei dit eind vorige week na overleg met de raad. Jongeren onder de 18 die ergens anders dan in de kroeg alcohol drinken, worden wél aangepakt, aldus de burgemeester.

Katwijk zet alcoholstrategie door

‘We hebben nu de grootste problemen met jongeren die massaal drank inslaan en die in de openbare ruimte opdrinken’, adus burgemeester Wienen. Hij wil degenen die voor 1 januari 16 jaar of ouder zijn, niet ‘de horeca uit drijven’, zodat ze ergens anders clandestien kunnen gaan drinken. ‘Katwijk heeft geen drankketen en dat willen we graag zo houden.’

Wienen zei dat alleen de ChristenUnie en de PvdA het niet eens zijn met het plan. Zij hebben respectievelijk zes en twee zetels in de raad, die in totaal 33 raadsleden telt.
De burgemeester benadrukt dat hij niets wil en kan veranderen aan het landelijke beleid dat jongeren onder de 18 vanaf 1 januari strafbaar zijn als ze alcohol drinken. Wienen wil alleen de capaciteit van politie en gemeente strategisch inzetten. Dat betekent dat streng wordt opgetreden tegen jongeren die niet in een kroeg, maar bijvoorbeeld in de publieke ruimte, in restaurants of op de sportvereniging alcohol nuttigen.

De Katwijkse burgemeester overlegt nog met zijn collega´s in de regio, opdat de gemeenten ‘van elkaar weten waar we mee bezig zijn’.

Reageer op dit artikel