Rechtbank: pokeren (in café) geen kansspel

Rechtbank: pokeren (in café) geen kansspel

Drie mannen die in 2007 een pokertoernooi organiseerden in een café in Bussum, zijn door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van overtreding op de Wet op de Kansspelen. De rechtbank oordeelt dat pokeren eerst en vooral een behendigheidsspel is, geen kansspel.

Het Openbaar Ministerie (OM) had boetes van enkele duizenden euro's tegen het drietal geëist, waarvan een deel voorwaardelijk.

Behendigheid

De rechtbank volgde in haar vonnis de visie van advocaat Peter Plasman, zelf een verwoed pokeraar. Ook deskundigen die de rechtbank hebben voorgelicht over de aard van het spel, kwamen tot de slotsom dat het bij pokeren gaat om behendigheid.

Plasman reageert verheugd op het vonnis: 'De rechtbank is zeer goed gemotiveerd tot vrijspraak gekomen; dit vonnis doet recht aan het pokerspel.'

Al eerder vrijspraak

In 2010 kwam de rechtbank in Den Haag in een andere zaak van Plasman ook al tot de conclusie, dat pokeren geen kans- maar een behendigheidsspel is. Ook in die zaak volgde vrijspraak.

Zonder vergunning legaal

'Nu twee rechtbanken tot vrijspraak zijn gekomen en het Openbaar Ministerie het hoger beroep heeft ingetrokken tegen de Haagse vrijspraak, ontstaat de situatie dat pokertoernooien ook zonder vergunning legaal zijn', zegt Plasman.

Hoger beroep

Het OM in Amsterdam laat weten dat het het vonnis eerst grondig wil bestuderen voordat het besluit tot hoger beroep.

'De lijn van de wetgever is wel dat pokeren een kansspel is', tekent een woordvoerder daar bij aan.

Hoge Raad

Tot dusver was in 'pokerzaken' een arrest van de Hoge Raad uit 1998 leidend. Daarin werd bepaald dat pokeren wél een kansspel is. De raad sprak zich uit over een zaak rond een toernooi uit 1995.

Volgens kenners heeft het spel zich sindsdien volop ontwikkeld, is het veel verfijnder geworden en is de huidige situatie dermate veranderd dat pokeren niet langer onder de kansspelen kan worden geschaard.

Bron: ANP