nieuws

Koffie Top 100-jury: ‘Experimenteren prima, maar let op de basis’

Café 1284

‘Erg tevreden’, was de hoofdjury van de Koffie Top 100 over lijst van 2016. Bij monde van hoofdjurylid Joost Leopold was er -uiteraard- niets dan lof voor winnaar Gerben Engelkes. ‘Een verdiende winnaar die de afgelopen jaar grote stappen heeft gemaakt.’ Wat de jury verder opviel: koffiezaken slaan aan het experimenteren. ‘Dat is mooi, maar vergeet de basis niet’, waarschuwt Leopold.

Koffie Top 100-jury: ‘Experimenteren prima, maar let op de basis’

Met een grote vreugdesprong op het podium vierde een dolgelukkige Gerben Engelkes van Black & Bloom in Groningen dat hij dit jaar de winnaar is van de Koffie Top 100. Dit ook tot grote tevredenheid uiteraard van de jury. Hoofdjurylid Joost Leopold: ‘Gerben was en is in alle opzichten beter dan wie dan ook in de lijst. Ik zie ‘m al tien jaar deelnemen aan een grote diversiteit van koffiewedstrijden en zijn niveau schiet continu omhoog.’

Lof voor Engelkes én koffie

De koffie van Black & Bloom is volgens het hoofdjurylid geen laagdrempelige. ‘Mensen vinden een espresso vaak sterk. Maar bij Gerben is een dubbele ristretto de gangbare espresso.’ Leopold roemt naast de koffie ook Engelkes zelf. ‘Gerben ‘is eigen’ en dat schrikt soms mensen af, maar je weet daardoor wel precies wat je aan ‘m hebt. En als hij tweede of derde wordt, hoor je ‘m nooit mopperen of iets dergelijks. Hij blijft sportief en strijdbaar.’

Steeds meer experimenteren

Gevraagd naar het algehele niveau is Leopold ook erg tevreden. ‘Het niveau was ook dit jaar weer erg hoog, evenals het enthousiasme bij de deelnemers.’ Het viel de jury dit jaar op dat deelnemers steeds meer van de gebaande paden gaan. ‘Wij testen onder meer cappuccino’s en espresso’s, maar bedrijven experimenteren steeds vaker merken we. Dan komen we op bezoek en horen we: ‘Ja, hier is wat ik voor de wedstrijd maak, maar proef ook eens deze cold brew’. Of komen ze met een cold drip.’

Let op de basis

Leopold juicht het enthousiasme toe. ‘Absoluut, je merkt dat de liefde en de passie voor koffie en al haar mogelijkheden enorm toeneemt.’ Wel heeft hij nog een tip voor komend jaar, die verband houdt met het toenemende experimenteren bij de diverse zaken. ‘Vergeet niet dat een fatsoenlijke espresso enorm belangrijk blijft. Experimenteren is prima, maar verlies de basis niet uit het oog.’

Bekijk hier de complete ranglijst van de Koffie Top 100 2016

Reageer op dit artikel