nieuws

DNB ziet loonruimte op nationale markt

Café 1235

Hogere lonen zijn vooral mogelijk in bedrijfstakken die zich op de Nederlandse markt richten. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een maandag gepubliceerd onderzoek. Daarmee doelt de bank onder meer op bedrijfstakken die op het binnenland georiënteerd zijn als vervoer, horeca en verhuur.

DNB ziet loonruimte op nationale markt

DNB-president Klaas Knot riep bedrijven eerder dit jaar al op de economie te stimuleren door loonstijgingen niet te beperken tot de huidige, zeer lage inflatie. Dat versterkt de koopkracht van werknemers, die daardoor meer kunnen uitgeven. Ruimte voor die loonstijgingen ziet de centrale bank nu vooral in op het binnenland georiënteerde bedrijfstakken, zoals de handel, horeca, vervoer, verhuur en overige zakelijke diensten.

Hogere arbeidskosten in die bedrijfstakken zijn minder schadelijk voor de concurrentiepositie van Nederland dan een stijging van de arbeidskosten in bedrijfstakken die meer te maken hebben met buitenlandse concurrentie. DNB wijst er wel op dat de mogelijkheden voor hogere lonen tussen bedrijven in dezelfde bedrijfstak sterk kunnen verschillen.

Reageer op dit artikel