nieuws

Blurring: gemeente moet strenger handhaven zegt Van Rijn

Café 2650

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid wil dat gemeentes in Nederland strenger gaan handhaven tegen blurring. Een Kamermeerderheid steunt een motie van de ChristenUnie die waarschuwt voor toename van de alcoholproblemen als alcohol op steeds meer plaatsen verkrijgbaar is. 

Blurring: gemeente moet strenger handhaven zegt Van Rijn

Van Rijn gaat alle gemeentes een brief sturen waarin hij oproept tot strengere handhaving tegen de verkoop van alcohol op plaatsen waar dat formeel volgens de huidige Drank- en Horecawet niet mag: zoals het biertje bij de kapper of het wijntje bij de boekhandel.

De staatssecretaris geeft daarmee gevolg aan een motie die door de meerderheid van de Tweede Kamer wordt gesteund. De motie werd ingediend door Joël Voordewind (ChristenUnie) en medeondertekend door Hanke Bruins Slot (CDA) en Marith Volp (PvdA). De VVD is voorstander van blurring.

Meer verkooplocaties alcohol: meer problemen

ChristenUnie, CDA en PvdA benadrukken dat tien gezondheidsorganisaties in het Alcoholmanifest zich tegen blurring bij retail hebben uitgesproken omdat wetenschappelijk is vastgesteld dat uitbreiding van het aantal verkooplocaties van alcohol leidt tot een toename van de alcoholproblematiek. blurring, alcohol bij de kapper

>> Meer over de Drank en Horecawet

In het kader van een blurring-pilot van de VNG hebben 35 gemeenten 450 ondernemers de vrijheid gegeven alcoholhoudende drank te schenken en te verkopen, in strijd met de artikelen 12, 14 en 18 van de Drank- en Horecawet.

De retail mag wel bijvoorbeeld koffie blijven schenken, maar alcohol moet voorbehouden blijven aan horecabedrijven.

SlijtersUnie

De experimenten met blurring stuiten op breder verzet. Zo is ook de SlijtersUnie fel tegen de verdere uitbreiding van de verkoop van alcohol. Diezelfde organisatie voert ook consequent actie tegen borrelshops bij supermarkten.

>> Meer over blurring op Misset Horeca

 

Reageer op dit artikel