nieuws

Inschrijving Café Top 100 2017 nadert deadline: nog 11 dagen

Café 6130

Cafés die zich willen inschrijven voor de Café Top 100, hebben nog elf dagen om dat te doen. Zaterdag 1 april sluit de inschrijving. Caféondernemers over de waarde van deelname: ‘Een plek in de lijst is niet een doel op zich. Maar het gaat er vooral om wat we eruit halen. Wat doen we goed, wat kan beter?’

Inschrijving Café Top 100 2017 nadert deadline: nog 11 dagen

De Café Top 100 2017 is al weer aan haar 24e editie toe. De afgelopen 23 jaar heeft de lijst veranderingen ondergaan en vele diverse winnaars gekend. In 1994 gestart als Café van het Jaar-verkiezing, in 2002 omgezet naar Café Top 100. Sinds twee jaar met inschrijvingen en rapportages.

Mystery visitors en vakjurybezoeken

Cafés die deelnemen aan de Café Top 100 doen dat omdat ze een plek in de lijst willen bemachtigen, maar vooral ook omdat de rapportages van mystery visitors en van de vakjury hen wijzen op wat goed gaat en wat beter kan. Co Vermue, van de 12 Balcken op Texel, zegt baat te hebben bij de nieuwe opzet van de Café Top 100. ‘Er wordt in die rapportages nu veel meer ingezoomd op het ondernemersschap en dat is een hele grote plus. Een plek in de lijst (plek 12 in 2016, red.) is niet eens een doel op zich, het is een enorme waardering. Maar het gaat er vooral om wat we eruit halen. Wat doen we goed, wat kan beter?’

Lees ook: In alle 3 de Top 100’s: hoe doet Jack’s Café dat?

Winnen van de Café Top 100

Barth Hochstenbach: Wat er op hem af is gekomen sinds In de Karkol in november 2016 is uitgeroepen tot nummer 1 van de Café Top 100 2016. Barth Hochstenbach kan er met z’n verstand nog steeds niet bij. ‘Ik heb zoveel interviews gegeven, zowel aan regionale media als aan landelijke kranten en radiostations, zoals 538. Barth Hochstenbach, van In de KarkolTwee dagen na de winst had ik oprecht meer bloemen dan de bloemist even verderop.’ En die winst merkt hij tot op de dag van vandaag. ‘Er komen nog steeds mensen in het café die me aanklampen: ‘We hoorden je op de radio en we wilden het nu wel eens met eigen ogen zien. Maar ook veel collega’s uit de branche die hier een kijkje kwamen nemen. Die er echt een dagje van maakten.’ Of hij nog een tip heeft voor de volgende winnaar? ‘Jazeker: zorg dat je de dag erna voldoende vazen inslaat. Dat meen ik echt.’

Foto’s: Feestelijke onthulling Café Top 100 2016

Langstgenoteerde bedrijf in de Café Top 100

Dan De Posthoorn in Epe. Dit iconische café van Jacques en Ineke Holthuis stond in 1994 al in de eerste Café Top 100 ooit, toen nog Café van het Jaar geheten. En wist er sinds die tijd ieder jaar in te staan. Geen enkel café doet hen dit na. En dat ze er trots op zijn, blijkt ook wel uit het feit dat de oorkonde van de Café Top 100 1994 en 2016 gebroederlijk naast elkaar hangen in de zaak. Jacques: ‘Het grappige De Posthoorn in Epeis dat wij als één van de eersten het belang van de eetfunctie onderkenden, en daar in het begin flink op werden afgerekend door de jury. ‘Is dit nog wel een café’, vroeg men zich af.’ Ineke: ‘Dat hoort eigenlijk niet, hoorden we dan. Maar gelukkig gingen die verslagen, en later rapporten, met hun tijd mee.’ Jacques: ‘We hebben ook altijd wel iets gedaan met de rapporten en opmerkingen die we kregen vanuit de Café Top 100. Dat is goed voor onze bedrijfsvoering en leerzaam voor het personeel. Puntjes op de ‘i’ en dergelijke. We blijven daarbij wel onze eigen koers varen. Maar de Café Top 100 loopt als een rode draad door onze carrière.’

Inschrijven Café Top 100 2017

Wil jij rapporten ontvangen en kans maken op een plek in de Café Top 100 2017? Schrijf je dan nu hier in! Dat kan nog tot 1 april. Meer informatie over het traject en de criteria op Cafetop100.nl

Reageer op dit artikel