nieuws

Café Top 100 2018: inschrijving geopend

Café 3401

De inschrijving voor de Café Top 100 2018 is geopend. Een verandering ten opzichte van voorgaande edities is dat de vakjury de eerste ronde voor haar rekening zal nemen.

Café Top 100 2018: inschrijving geopend

De Café Top 100 2018 wordt al weer de 24e editie sinds de verkiezing in 1994 – toen nog als Café van het Jaar- begon. De inschrijvingen voor deelname zijn geopend.

Vereisten om mee te doen

Cafés die meedoen aan de Café Top 100 2018, dienen te voldoen aan vier minimale eisen:

  • minimaal twee jaar open onder de huidige eigenaar
  • gasten kunnen er te allen tijde aan de bar terecht voor een drankje (café-functie)
  • rond de 40 à 50% van de omzet komt uit drank
  • minimaal 4 dagen per week geopend

Mocht tijdens het traject blijken dat een café niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kan dat consequenties hebben voor een plek in de lijst.

Inschrijfkosten voor de Café Top 100 2018 zijn €149 voor abonnees van Misset Horeca en €199 voor niet-abonnees.

Bekijk hier de ranglijst van de Café Top 100 2017

Café Top 100 2018: vakjury eerst

De Café Top 100 2018 voert een verandering door qua jurering. Voorheen was het zo dat alle cafés in de eerste ronde door een mystery visitor bezocht werden en de beste 125 in ronde 2 door de vakjury.

Nu is er voor gekozen om dat om te draaien. Zo krijgen alle deelnemers een bezoek van de vakjury. Dit zijn de mensen die de afgelopen jaren (decennia vaak) hun sporen in de branche verdient hebben en dus logischerwijs de poortwachters dienen te zijn naar de tweede ronde.

Video-interview: Robbert Roggeband, winnaar Café Top 100 2017

Ronde 1: de vakjury

Café Top 100Alle cafés die deelnemen kunnen van mei tot en met  juli een vakjurybezoek verwachten, dit is onaangekondigd. Een jurybezoek duurt minimaal 40 minuten en er wordt altijd iets gegeten en gedronken (bier). De vakjury kijkt door de ogen van de professional en beoordeelt het café op tientallen facetten.

Van netheid (opgeruimd) en hygiëne (van bar tot wc en van accessoires tot vloer en meubilair) , tot personeel (begroeten, bestelling opnemen, uitserveren, afrekenen, attentheid, uitstraling, afscheid nemen) en uiteraard de ziel van een café. De 125 best scorende bedrijven gaan door naar ronde 2.

Bekijk ook: De Eregalerij, alle winnaars ooit

Ronde 2: mystery visitors

In ronde 2 wordt de top-125 opnieuw bezocht, dit keer door een mystery guest. Dit bezoek zal onaangekondigd en anoniem plaatsvinden en kun je in juli en augustus verwachten. De mystery visitor beoordeelt een café grotendeels ook op dezelfde facetten als de vakjury, maar dan door de ogen van de gast.

Lees ook: De Biet wint Café Top 100 2017

Op basis van de behaalde resultaten uit ronde 2, wordt de top-100 samengesteld.  De vakjuryscore telt voor 80% mee, de mystery visit-score voor 20%. De 100 die door zijn vormen in principe de Café Top 100 2018, met uitzondering van de top. Die gaat door naar ronde 3.

Ronde 3: de Hoofdjury

Café Top 100 HoofdjuryDe uiteindelijk top van de lijst, meestal de top-5, zal nóg een bezoek krijgen. Dit vindt in oktober plaats en zal gedaan worden door de Hoofdjury. Dit is op afspraak en zal een uur duren. In het eerste  half uur zal de jury met de ondernemer(s) om tafel gaan om te praten over bedrijfsvoering; van personeelsbeleid en productkeuze tot financiën en alles wat verder ter sprake komt.

Lees ook: De Hoofdjury: ‘De mens geeft de doorslag’

In het tweede half uur zal een deel van de jury een kijkje voor en achter de schermen nemen. Een ander deel zal -vertrouwelijk- een kijkje in de boeken nemen. Op basis van deze bezoeken zet de Hoofdjury de top van de lijst in de juiste volgorde en is er een top bekend en dus ook een winnaar.

Bekendmaking Café Top 100 2018

Café Top 100De uiteindelijke bekendmaking vindt maandag 12 november 2018 plaats op een nog nader bekend te maken locatie. Dit wordt een feestelijke bijeenkomst waarvoor alle bedrijven die zich gekwalificeerd hebben uitgenodigd worden.

Reageer op dit artikel