Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen: 'Nieuw decor, veel keuze in drank en goed eten'

Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen: 'Nieuw decor, veel keuze in drank en goed eten'

Restaurant de Pasta Kantine aan het Prins Hendrikplein in Den Haag sluit de deuren. De zaak is overgenomen door drie echte Haagse horeca ondernemers. Zij openen er half juli Gastropub & Brouwerij Van Kinsbergen.

Drie jaar zat De Pasta Kantine in het voormalige postkantoor op het Prins Hendrikplein. Vanwege het grotere succes van het concept in Breda, is besloten om alleen in die stad door te gaan. Leon Hable, oprichter van de Pasta Kantine: 'Het is nu aan de nieuwe ondernemers, die de buurt door en door kennen, er wel een echt Zeehelden-begrip van te maken.'

Jonge, ervaren horecaondernemers

De nieuwe huurders zijn geen onbekenden in de Haagse horeca. Patrick van Aller, 35 jaar, was eerder operationeel directeur van Rootz BV. Bas Kokshoorn, 35 jaar, was tot voor kort chef-kok van restaurant Palmette en eerder van South of Houston en Wicked Wines. Lara Bakker, 28 jaar, was eerder onder meer gastvrouw van strandtent Buiten en Rootz.

Buurtfunctie

Bij de invulling van het indrukwekkende pand aan het Prins Hendrikplein, hebben Van Aller, Kokshoorn en Bakker zich laten inspireren door onder meer café Emma aan het Regentesseplein. Van Aller: 'Ik woon in het Regentessekwartier en kom graag bij Café Emma, of het nu met mijn gezin is of alleen. De Emma is een plek die zo belangrijk is voor de buurt. Waar werknemers en gasten vrienden worden en je altijd terecht kan, of je nu geen zin hebt om te koken, of gewoon even de deur uit wil. ‘De Emma liet mijn horeca hart harder kloppen. Dat wilde ik ook! Een zaak waar heel de buurt, ook ouders met kinderen, om honderden redenen een bezoek aan brengt. Maar waar vind je zo’n plek?'

Zoektocht

Tijdens de zoektocht van het duo haakte Bas Kokshoorn aan als chef-kok en compagnon. Kokshoorn: 'Bij South of Houston heb ik gezien dat mijn echte passie ligt bij het verzinnen en goed uitvoeren van signature dishes.’ Lara Bakker: ‘We zochten een locatie in de buurt, aan een plein, of aan het water. Zo’n plek waar mensen graag naartoe gaan in hun vrije tijd, of als het mooi weer is. Maar dat soort plekken gaan in Den Haag vaak naar grote, vermogende horecaondernemers, die al meer succesvolle zaken hebben. Gelukkig gunde de eigenaar van de Pasta Kantine ons deze plek. Wij waren volgens hem precies waar de buurt op zat te wachten. Onze kinderen gaan hier naar de crèche, die spelen hier bij de schildpaddenfontein, en als we naar huis fietsen van onze nieuwe zaak hebben we een lamme arm van het zwaaien. Wij kennen de buurt en zij kennen ons. Dat is een goed begin.'

Gastropub & Diningroom

Van Kinsbergen moet een mix worden van een Nederlands grand café en de in Londen populaire gastropub. Van Aller: 'In Londen is er een ware ommekeer aan de gang. Door de successen van Jamie Oliver en Gordon Ramsay durven Engelsen weer trots te zijn op hun keuken. De donkere pub, waar alleen maar bier wordt gedronken en simpel (vaak) gefrituurd eten wordt gegeten, is al lang verleden tijd. In Londen is tegenwoordig op elke straathoek een gastropub te vinden. 'Nieuw decor, frisse kleuren, oneindig veel keuze in drank en verrassend goed en betaalbaar eten. Hier eten gezinnen, collega’s, stelletjes en vriendengroepen. Mensen die in de buurt wonen of werken en elkaar op deze plekken vaak meerdere keren in de week tegenkomen.'

Kokshoorn: 'Van Kinsbergen krijgt een uitgebreide borrelkaart. De voorgerechten kun je delen, vlees komt van een
houtskoolgrill en ook voor vegetariërs en visliefhebbers is er straks volop keus. De gigantische bar krijgt 15 tappunten met veel Engelse en Amerikaanse speciaalbieren, cider en natuurlijk de bekende bieren uit Nederland en België. Doordeweeks zijn we open van 11:00 tot 1:30 uur en in het weekend van 10:00 tot 2:30. Laat ontbijt, lunch, diner of een borrel in de middag of laat op de avond behoren dus allemaal tot de mogelijkheden.'

Omdat de gastropub ook bekend staat om zijn spirits of te wel sterke (heldere) drank, heeft ook van Kinsbergen straks een grote keuze aan gin, vodka, rum, whiskey, tequila en jenever. En niet alleen het standaard assortiment. 'We hebben zelfs een gin waarbij de ingrediënten in de ruimte zijn geweest, dat is toch gaaf', aldus van Aller.

Terras

Bakker: 'Van Kinsbergen heeft een prachtig gevelterras. De ramen in de gevel kunnen open, zodat het terras echt bij de zaak hoort. Vooral later op de avond zal het onder warmte lampen en prachtige nieuwe markiezen goed vertoeven zijn. En dan hebben we ook nog een heerlijk terras op het Prins Hendrikplein. Samen met het nieuwe Grand Café Victoria en de Zeehelden bewoners zal het een prachtig plein vol diversiteit, zon en waterpret blijven.'

Brouwerij

Van Aller: 'Wij merken dat de bewoners van het Zeeheldenkwartier ontzettend trots zijn op de wijk. Iedereen zet zich in en er zijn zoveel zaken waar gewoon nog echt iets gemaakt wordt of iets heel bijzonders wordt verkocht. We kunnen daar niet in achterblijven. Wij hebben daarom een microbrouwerij aangeschaft. We kunnen snel twee keer achter elkaar 250 liter brouwen. Op deze manier zijn er altijd twee tanks van 500 liter afgevuld met bier, klaar om te rijpen. En zit er altijd een bier uit eigen brouwerij op tap. Naast het huisgebrouwen bier gaan we ons eigen Van Kinsbergen Pale Ale laten brouwen, bij De Haagse Brouwmeesters (Eiber - Scheveningen - Crooked Spider). Deze komt vast op tap. Met zo’n kleine installatie kunnen we geen garantie op beschikbaarheid geven, daarom laten we dit bier extern brouwen, maar met ons eigen recept. Na een tijdje willen we de meest succesvolle brouwsels ook extern laten bottelen, zodat mensen het bier ook thuis kunnen drinken. Er komt dus echt ‘Zeeheldenbier’ voor de buurt. Er moet voor aanschaf van de opslagtanks nog een kleine financiële bijdrage opgehaald worden, we zullen na de opening hier een actie voor op poten zetten. De brouwerij hopen we eind september operationeel te krijgen.'

Waarom Van Kinsbergen?

Met de naam Van Kinsbergen, liepen de ondernemers al jaren rond. De Van Kinsbergenstraat ligt een straat verder. Wij
vonden het vooral grappig, omdat het zo op ‘Van Binsbergen’ leek van het bekende programma ‘Jiskefet’. Wij zagen dat wel voor ons dat als je dan met een vriend nog een drankje wilde doen, je gewoon kan zeggen: ‘Hey Lullo, zullen we even naar van Kinsbergen?!’ Die naam is nooit meer uit ons hoofd gegaan. Met de aankoop van de Pasta Kantine klopt het nog meer. Onze keuken grenst aan de Van Kinsbergenstraat.' Bakker: 'We hebben ons vooraf wel even verdiept in de geschiedenis van Van Kinsbergen. Deugde die man wel in zijn tijd? We ontdekten hij op eigen kracht omhoog is geklommen, pas na het einde van Nederlandse slavenhandel. Hij was eigenwijs en had een persoonlijke benadering. Dat leverde hem sympathie op. Van Kinsbergen heeft ook de reglementen aan boord herschreven en maakte zo korte metten met het wangedrag van zeelieden aan boord. Hij wordt ook wel de laatste echte zeeheld genoemd en eindigde zijn leven als filantroop. Zijn erfenis ging bijna volledig naar goede doelen. Natuurlijk zal er echt wel iets vervelends te vinden zijn, maar is dat niet bij iedereen? Feit is dat de naam lekker in de mond ligt en we dus trots mogen zijn op onze laatste echte zeeheld.'

Opening

De opening van Van Kinsbergen staat medio juli gepland. Tot die tijd wordt het pand verbouwd en opnieuw ingericht. Dat gebeurt door een Haags team onder leiding van ontwerpster Gisela Boersma, met hulp van onder andere Tiddo De Ruiter, Dennis Slootweg (De Besturing) en Jeursen Design. Het terras wordt door OkkeHout (Blue City Rotterdam) volledig gemaakt van hout dat een tweede leven krijgt. Het hout komt van een 200 jaar oude schuur uit Roemenië.