nieuws

Tweede horecabedrijf voor Brouwerij ’t IJ in Amsterdam

Café 1176

Brouwerij ’t IJ krijgt een tweede proeflokaal in Amsterdam. Naast de eigen horecagelegenheid bij de brouwerij aan de Funenkade wordt ’t IJ ook exploitant van het Blauwe Theehuis midden in het Vondelpark.

Tweede horecabedrijf voor Brouwerij ’t IJ in Amsterdam

De bieren van Brouwerij ’t IJ worden al geschonken in het Blauwe Theehuisin het Vondelpark maar nu is de gehele exploitatie in handen van de brouwer. ‘We zijn blij met dit iconische gebouw op deze bijzondere plek,’ laten de mensen van de brouwerij weten. ’t IJ is van Patrick Hendrikse en Bart Obertop.

De naam het Blauwe Theehuis blijft behouden en de komende maanden zal de zaak als vanouds blijven draaien. ‘We kijken rustig hoe we dit bijzondere gebouw het best tot zijn recht kunnen laten komen als proeflokaal.

Komende winter creëren we de optimale indeling om dat uitgestrekte, cirkelvormige terras zo goed mogelijk van ons bier te voorzien.’

Als de vernieuwde opzet ingaat, worden ook de openingstijden verruimd zodat gasten ook kunnen dineren in het Blauwe Theehuis. ‘De nadruk blijft liggen op het geweldige terras dat er straks voor gaat zorgen dat het nog lang gezellig blijft in het park.’

Pand Blauwe Theehuis

De architectuur uit de jaren dertig van het pand – een rijksmonument – blijft geheel intact. Het is een fraai staaltje van wat het Nieuwe Bouwen wordt genoemd. Symmetrie en herhaling waren daarin belangrijk. De architecten lieten dat mooi terugkomen in de karakteristieke cirkelvormen van het theehuis. Ook de nadruk die deze stroming legt op licht en transparantie is overduidelijk aanwezig.

Het pand is in 1936 gebouwd en is sinds 1953 in handen van de Gemeente Amsterdam.

Brouwerij ’t IJ

Brouwerij ’t IJ brouwt al sinds 1985  Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen. Na ruim twintig jaar deed hij de zaak over aan Patrick Hendrikse en Bart Obertop.

>> Amsterdamse bierkaart

>> Allmouth van Pontus beste bier Amsterdam

>> Niets meer missen van Misset Horeca?

Reageer op dit artikel