nieuws

Orlando Marzo World Class Bartender of the Year 2018

Café 331

Orlando Marzo is uitgeroepen tot ’s werelds beste bartender tijdens de globale cocktailcompetitie ‘World Class Bartender of the Year 2018’ in Berlijn. Marzo versloeg meer dan 10 000 bartenders van over de hele wereld in een wedstrijd over vijf contintenten, gedurende zes maanden, met honderden uitdagingen en ontelbare cocktails. Voor Nederland deed mee Ben Lobos van cocktailbar DR. in Rotterdam.

Orlando Marzo World Class Bartender of the Year 2018
Orlando Marzo

In de vier dagen durende finale namen 56 ’s werelds beste bartenders het tegen elkaar op in Berlijn. Ben Lobos, de beste bartender van Nederland, schopte het tot een knappe, zestiende plaats.

Afgelopen week ging Orlando Marzo verschillende uitdagingen aan waarbij hij werd getest op alle vaardigheden die een geweldige bartender in huis moet hebben. De finalisten namen het tegen elkaar op tijdens de Cocktail Clash. Dit resulteerde in een ware nek-aan-nek race waarbij Marzo’s winnende cocktail de jury omver blies.

Zacapa aperitief

Diageo Global Cocktailian en World Class-jurylid, Lauren Mote: ‘Alle finalisten brachten het allerbeste naar voren, maar wat Orlando Marzo toonde was van een heel ander niveau. De Zacapa aperitief die hij maakte voor de Before and After-challenge was een van de beste die ik ooit heb geproefd en de manier waarop hij zijn zenuwen onder controle hield tijdens de Cocktail Clash-finale, was voor mij het ultieme teken van een World Class bartender.’

Orlando heeft hard gewerkt en kreeg veel steun van zijn barteam. Orlando: ‘Ik kan het echt niet geloven’, zei Orlando. ‘Hier gewoon al zijn, en strijden tegen de beste bartenders ter wereld, beoordeeld worden door enkele van de meest iconische namen uit de industrie was een once-in-a-lifetime opportuniteit, maar de wedstrijd ook winnen? Ik ben nog steeds in shock! Ik had dit niet kunnen doen zonder de steun van mijn geweldige team thuis – zij hebben me aangemoedigd bij iedere stap hier naartoe.’

10.000 bartenders

World Class Bartender of the Year 2018

Ben Lobos in actie

De World Class Competitie is ’s werelds grootste bartending wedstrijd met meer dan 10.000 bartenders uit 56 verschillende landen. Na de regionale competities gewonnen te hebben, verzamelden de 56 finalisten van over de hele wereld op vrijdag 5 oktober in Berlijn om het tegen elkaar op te nemen. De Nederlandse World Class Bartender of the Year 2018 Ben Lobos vertegenwoordigde ons land in de competitie en behaalde de 16e plek, een prestatie van wereldformaat.  Na een weekend vol uitdagingen, bleven vier finalisten over die iedere vaardigheid uit hun bartendingarsenaal naar boven haalden in de Cocktail Clash Grand Finale: Laura Newman uit de V.S., Orlando Marzo uit Australië, Daniel Warren uit het V.K. en Gökhan Kuşoğlu uit Turkije.

Duurzaam drinken

De lat lag dit jaar enorm hoog, maar Orlando Marzo stak er met kop en schouders bovenuit. Gewapend met Diageo’s award-winning Reserve merken – waaronder Johnnie Walker Black Label Scotch Whisky, Tanqueray No. TEN Gin, Ketel One Vodka, Zacapa Rum, Talisker Single Malt Scotch Whisky, Bulleit Bourbon, Cîroc Vodka en Don Julio Tequila – blies Marzo de jury omver. Marzo hechtte veel belang aan duurzaam drinken in de Ketel One Better Drinking-challenge, en viel op in de Flavours of a Nation-ronde met zijn innovatieve twist op de klassieke Johnnie Walker Black Label Highball. Om de prijs in de wacht te slepen stal Marzo de show in de Cocktail Clash-finale, nek-aan-nek met zijn mede-finalisten, waarbij hij verblufte cocktail na cocktail.

Orlando Marzo zal de kans krijgen de wereld rond te reizen als Diageo vertegenwoordiger, waarbij hij zijn gerenommeerde cocktails kan maken op exotische locaties en wedstrijden kan beoordelen als jurylid. Marzo wordt hiermee het tiende lid in de World Class Hall of Fame.

Reageer op dit artikel