Beveiliger geslagen na negeren coronaregels in café Renesse

Beveiliger geslagen na negeren coronaregels in café Renesse

Een beveiliger van een café in Renesse is in de nacht van zaterdag op zondag geslagen nadat hij een groep uit de zaak had gezet omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. De politie heeft een 21-jarige man uit het Limburgse Oirsbeek aangehouden voor de mishandeling.

De verdachte was even daarvoor met een aantal anderen uit het café aan de Stoofweg gezet omdat ze niet aan hun tafel bleven zitten. Ook liepen ze rond en waren ze aan het zingen en dansen. Nadat de groep daar eerder op was aangesproken maar er geen gehoor aan gaf, werd ze gevraagd de kroeg te verlaten.

Buiten op het terras ging de 21-jarige man in discussie met de beveiliger, waarop hij hem zou hebben geslagen. De gealarmeerde politie heeft de verdachte, die flink had gedronken, aangehouden.

Voorlopig geen extra maatregelen

De overheid neemt momenteel nog geen extra maatregelen om een opleving van het coronavirus te voorkomen. De belangrijkste regels, zoals 1,5 meter afstand houden en laten testen, blijven van kracht. Dat heeft Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, gezegd na een overleg met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

1,5 meter afstand
(c) Diederik van der Laan

Het kabinet vraagt het Outbreak Management Team wel om advies over het nut van mondkapjes. ‘Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt’, zei Bruls. Grapperhaus benadrukte dat een mondkapje niet in de plaats van andere richtlijnen kan komen.

Strenger toezicht

Ondanks dat er nog geen verscherpte maatregelen zijn ingevoerd, wordt in veel plaatsen wel strenger toezicht gehouden. De waarschuwing van de regio IJsselland dat er vaker en strenger gecontroleerd gaat worden op naleving van de regels om verspreiding van corona te voorkomen, lijkt goed te werken. 'Het is een goed weekend, we zijn erg tevreden', zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

Ook de meeste horecaondernemers tonen volgens haar begrip voor de strengere controles. ‘We komen niet met ons bonnenboekje langs om zoveel mogelijk boetes op te halen. Dat zien zij ook.’ Twee horecaondernemers sloten hun zaak zelf nadat ze een waarschuwing hadden gekregen. ‘Ze konden op dat moment niet garanderen dat gasten voldoende afstand zouden bewaren en trokken hun conclusies.’