België opent terrassen met ruime openingstijden

België opent terrassen met ruime openingstijden

De Belgische terrassen mogen sinds zaterdag na dik een half jaar weer open. Ook de avondklok wordt er afgeschaft. De Belgische terrassen kennen ruimere openingstijden, dan in Nederland.

De versoepelingen zijn verantwoord nu het coronavirus in België alweer weken voorzichtig op zijn retour lijkt, denken de autoriteiten. Ze wilden daartoe eigenlijk vorige week al overgaan, maar namen wat langer de tijd uit angst te hard van stapel te lopen.

De Belgische terrassen mogen dan wat later heropenen dan in bijvoorbeeld Nederland, de openingstijden zijn wel meteen een stuk ruimer. Ondernemers mogen om 08.00 uur hun eerste gasten ontvangen. Die mogen tot 22.00 uur blijven zitten.

Geen schermen als alternatief

Met een zomerse zondag in het verschiet maakt de horeca zich op voor grote drukte. Een biertekort dreigt volgens de afgelopen week zeer bedrijvige brouwers niet. Maar een stoelentekort mogelijk wel. Pas vrijdag werd duidelijk dat terrashouders strikt anderhalve meter afstand tussen gasten moeten bewaren, tot hun grote woede. Ze mogen die afstand niet, zoals vorige zomer, verkleinen met behulp van tussenwanden van plexiglas.

Het terras moet aan minstens drie kanten open zijn, om zo voldoende verwaaiing te creëren.

Avondklok

Belgen mogen sinds vrijdag middernacht ook 's nachts weer de straat op, na bijna zeven maanden avondklok tussen 0.00 uur en de vroege ochtend. Brusselaars kregen daarvan vrijdagavond nog een curieus toetje. De avondklok ging in de hoofdstad altijd al om 22.00 uur in, waardoor ze vrijdag nog twee uur binnen moesten blijven.

Dat de avondklok verdwijnt, is nog altijd geen vrijbrief om 's nachts samen te drommen op straat of in het park. Het samenscholingsverbod dat overdag geldt, wordt 's nachts nog een graad strenger. Groepen van meer dan drie personen zijn niet toegestaan.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.