Voorzitter Open Nederland hoopt dat pauze Testen voor Toegang horeca tijdelijk is

Voorzitter Open Nederland hoopt dat pauze Testen voor Toegang horeca tijdelijk is

De stichting achter Testen voor Toegang houdt hoop dat vanaf 14 augustus ook toegangstesten weer gebruikt kunnen worden in de horeca. 'Opgeven is geen optie, ook niet als het gaat om testen', zegt voorzitter Pier Eringa (60) van Stichting Open Nederland in NRC.

'Misschien moet nu de stekker er inderdaad even uit, maar ik hoop echt dat de pauze tijdelijk is. Ik gun de horeca meer ruimte, maar we hebben ook gezien dat het op deze manier niet gelukt is. De oplossing heb ik nog niet, maar het testen zal belangrijk blijven, omdat er nog een hele grote groep niet gevaccineerd is en we nog heel veel niet weten, bijvoorbeeld of mensen na een vaccinatie nog besmettelijk kunnen worden', zegt de oud-directeur van ProRail in de krant.

Testen voor Toegang

Vorige week vrijdag kondigde het kabinet aan dat Testen voor Toegang niet langer mogelijk is voor de horeca. Het controlesysteem bleek de afgelopen weken allesbehalve waterdicht. Op meerdere plekken zijn daardoor flinke nieuwe besmettingsbrandhaarden ontstaan.

Voor de keuze van het kabinet heeft Eringa begrip. 'Mijn insteek is dat Testen voor Toegang al bewezen heeft succesvol te zijn', zegt hij. Volgens hem is het werken met QR-codes die geteste mensen toegang geven voor samenkomsten een prachtig mechanisme. 'Maar het werkt eigenlijk alleen op plekken waar handhaven goed mogelijk én simpel is. Bij sport- en culturele evenementen is er vaak wel een infrastructuur met poorten en deurtjes. Bij horeca is dat lastiger gebleken.'

Stijging besmettingen

De gestage afname van het aantal coronabesmettingen is in een mum van tijd volledig tenietgedaan. Met 51.957 besmettingen in de afgelopen week is Nederland weer op het hoge niveau van begin mei beland. Het is maar liefst een verzesvoudiging ten opzichte van vorige week. Met zo'n vaart gingen de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de hele coronacrisis nog niet omhoog.

Vorige week noteerde het RIVM al een verdubbeling tot 8541 gevallen. Het bleek een voorbode van een nog veel snellere groei in het aantal besmettingen in de laatste zeven dagen. In de meeste gevallen worden die nu veroorzaakt door de extra besmettelijke Delta-variant van het virus.

Huurkorting

37 procent raakte besmet in horeca

De wekelijkse rapportage van het RIVM bevestigt het beeld van jongeren die in de horeca en op feestjes besmet raken. Bij de mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, was dat in 37 procent van de gevallen in de horeca. De thuissituatie volgt met 28 procent. Bezoek thuis is goed voor 16 procent van de herleide gevallen, feestjes voor 15 procent en de werksituatie voor 7 procent. Ook in vakantielanden raakten weer honderden mensen besmet, met name in Spanje en Portugal.

Besmettingcijfers onder ouderen en jongeren

Jongeren van begin 20 jaar worden nu veruit het vaakst getroffen. Vier op de tien mensen die het virus afgelopen week opliepen, is tussen de 20 en 25 jaar. In die leeftijdsgroep waren per 100.000 inwoners maar liefst 1892 nieuwe besmettingen. Met andere woorden: één op de 53 jonge twintigers liep afgelopen week corona op. Een kwart van de mensen die positief testten is tussen de 15 en 20 jaar.

Onder ouderen, die kwetsbaarder zijn maar ook vaker al volledig gevaccineerd, zijn de besmettingscijfers nog relatief laag. Toch stijgen ze ook daar rap. Zo kregen afgelopen week 617 zestigers een positief testresultaat. Een week eerder waren het er slechts 180. Het RIVM noteerde 218 gevallen onder 70-plussers, meer dan een verdubbeling. Mensen die volledig zijn gevaccineerd en toch corona krijgen, lopen wel veel minder risico om in het ziekenhuis te belanden.