Massale steun voor horecabedrijf na emotioneel tv-interview

Massale steun voor horecabedrijf na emotioneel tv-interview
Fraukje Baarsma (1Vandaag)

Na de vraag van de verslaggever 'Ga je het wel redden' breekt Baukje Haarsma van horecabedrijf In de Brouwerij in Leeuwarden. Met de handen voor haar gezicht geslagen draait ze weg van de camera. Haar oprechte emoties resulteren nu in een inzamelactie.

Het tv-programma 1Vandaag is met verslaggever Sander ’t Sas zaterdag 18 december in Leeuwarden. De winkelstraten zijn nog druk, in cafés en restaurants zitten gasten gezellig te eten en te drinken. Nog wel, want het nieuws van de volledige lockdown is dan al uitgelekt. Het zal voorlopig de laatste dag zijn.

De camera van 1Vandaag richt zich op Baukje Haarsma van Hotel-Brouwerij-Grand-Café In de Brouwerij. ‘Je moet roeien met de riemen die je hebt, we zullen afhaal gaan doen,’ zegt Baarsma nog dapper in de camera.

Ervaren ondernemers - geen steun

Voor Kerst zat het bedrijf beide dagen (tot 17 uur) volgeboekt. ‘Alles ingekocht, de zaak versierd.’

En dan gaat er resoluut een streep doorheen vanwege de volledige lockdown. Op de vraag of Baarsma het gaat redden, zegt ze dat haar partner – de ervaren horeca ondernemer Willem Adema van oa Shooters Leeuwarden - net naar huis is gegaan. ‘Hij trekt het even niet meer… Het is heel heftig.’

Bekijk hier het videofragment van 1Vandaag (In de Brouwerij start bij 0.50 min)

Het jonge horecabedrijf heeft geen recht op steun omdat in de referentiemaand nog verbouwd werd.

Dit  interview maakte zo’n indruk op Marcus en Nancy Stevens, gasten van het bedrijf, dat ze een crowdfunding actie zijn gestart. Ze willen 35.000 euro ophalen voor de ondernemers. De teller staat maandagmiddag rond het middaguur al op ruim 26.000 euro, gedoneerd door ruim 950 mensen. Dinsdagochtend was de teller al opgelopen tot ruim 31.000 euro.

Bedrag rekening als donatie

Marcus Stevens: ‘Ik heb laatst met mijn gezin heerlijk gegeten bij Willem Adema en de rekening was 125 euro. Ik maak hetzelfde bedrag nu over. Ik hoop dat jullie meedoen, zodat we straks gezellig samen bij Willem een biertje kunnen drinken zodra hij weer open mag,’ roept hij op tot meer steun.