nieuws

Nationale Dag van Cateringmedewerker afgeslankt

Catering

De nationale feestdag voor cateringmedewerkers is dit jaar afgeslankt. Dat heeft de organiserende branchevereniging Veneca bepaald. De luxe lunch van medewerkers van de vloer met een bekende Nederlander is afgeschaft. De meeste contractcateraars willen de dag wel handhaven.

De Nationale Dag van de Cateringmedewerker wordt dit jaar gevierd op donderdag 19 november. Tijdens de voorgaande vijf edities mochten de bij Veneca aangesloten contractcateraars telkens twee medewerkers afvaardigen naar een copieuze lunch met een bekende Nederlander. De afgelopen jaren waren onder meer FNV-bons Agnes Jongerius, dj Gijs Staverman en VVD-coryfee Ed Nijpels te gast.

Die lunch in een toprestaurant of andere aansprekende horecalocatie is afgeschaft. Veneca-secretaris Jos van Straten legt uit: ‘Omdat de gedachte was dat je daarmee eigenlijk telkens maar een heel klein deel van de cateringmedewerkers bereikt die je in het zonnetje kunt zetten. En het wel heel lang zou duren als je de pretentie zou hebben om iedereen een keer in dat zonnetje te zetten op deze manier.’

Radio 1

‘De medewerkers worden nu in het zonnetje gezet door advertentietjes en een radio-oproep’, aldus Van Sraten. ‘De dag is inmiddels redelijk bekend en ook daarom denken wij dat het zo goed is.’ De radioreclame wordt uitgezonden op de stations Q Music en Radio 1.

Het merendeel van de Veneca-leden is nog steeds enthousiast over ‘de Dag’. Van Albron, Compass, Appèl, ISS Catering Services, Avenance en SAB mag deze kleine traditie worden voortgezet. Al geeft de laatste wel aan dat de de lunch ‘helaas’ is afgeschaft.

Pennenset

De cateraars geven er vaak een eigen draai aan. Zoals Compass: ‘Op deze dag staan àl onze medewerkers in het zonnetje; ook de schoonmaak-, receptie- en andere medewerkers. Zij ontvangen een cadeautje thuis.’ SAB laat in een ‘persoonlijke’ brief haar waardering blijken, Albron-medewerkers ontvangen een agenda en die van ISS een pennenset .

Appèl geeft een traktatie, een presentje en stuurt een kaart met ieder jaar een ander thema (zie foto). Avenance houdt geen speciale acties. ‘De dag is vooral bedoeld om gasten en opdrachtgevers extra aandacht te laten geven aan onze cateringmedewerkers’, vindt Paul Wortelboer.

Tegen

Veneca-lid Bob Hutten doet niet mee aan de nationale feestdag voor de werknemer op de vloer. Deze hoeft wat hem betreft dan ook niet in stand te worden gehouden. ‘Hutten gelooft niet in een dag van de catering medewerker op deze manier. Het initiatief zou uit moeten gaan van de opdrachtgever of van een vakblad.’

‘Dan kun je er prijzen aan verbinden, bijvoorbeeld de manager of medeweker van het jaar. Of organiseer een grote, objectieve, cateringdag met een bepaald thema, zoals duurzaamheid, gezond of streek.’

Reageer op dit artikel