nieuws

Dierenwelzijn belangrijk bij aankoop vlees

Catering

Twee derde van Nederland houdt rekening met dierenwelzijn bij de aankoop van vlees, kip of eieren en geeft aan daarvoor ook meer te willen betalen. Dat blijkt uit een barbecue-enquête van Maurice de Hond in opdracht van het convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten.

Dierenwelzijn belangrijk bij aankoop vlees

Als rekening wordt gehouden met dierenwelzijn, dan doet ruim de helft dat door te kijken naar een keurmerk of logo in de winkel. Bijna twee derde van de mensen geeft aan te weten waar het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming voor staat, namelijk voor producten met meer aandacht voor dierenwelzijn.

Bij vlees dat is geproduceerd met extra aandacht voor dierenwelzijn, zijn de leefomstandigheden voor de dieren verbeterd ‘bovenop’ de wettelijke norm. Denk aan meer ruimte in de stal, meer speelmateriaal, stro, daglicht tot de mogelijkheid om de wei in te kunnen.

Het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming functioneert als een sterrensysteem, waarbij vlees, kip en eieren één, twee of drie sterren krijgen toebedeeld, afhankelijk van de mate waarin bij de productie rekening is gehouden met het welzijn van dieren. Maurits Steverink, ketenmanager bij het convenant: ‘We zien dat Nederlanders steeds meer aandacht hebben voor dierenwelzijn. Supermarkten, bedrijfskantines en restaurants spelen hierop in door vaker producten met extra aandacht voor dierenwelzijn in hun aanbod op te nemen.’

Uit de enquête blijkt dat vrouwen bewuster zijn dan mannen. Een op de vijf vrouwen vindt het belangrijk dat rekening is gehouden met de leefomstandigheden van dieren bij de aankoop van vlees. Vrouwen geven aan zich ook sneller schuldig te voelen als zij een product kopen zonder te kijken naar het aspect dierwelzijn.

Een meerderheid van de Nederlanders ziet de groeiende aandacht voor dierenwelzijn als een blijvende trend. Jongeren denken dat nog meer dan ouderen. 62 procent geeft aan dat het goed zou zijn als consumenten bij hun aankopen van vlees, kip of eieren veel meer zouden letten op het aspect dierenwelzijn.

Reageer op dit artikel