nieuws

Massaontslag Orbis: huiscateraar Sodexo lijdt nog weinig

Catering

Orbis Medisch en Zorgconcern schrapt 700 banen om een faillissement te voorkomen. De grootste klappen vallen bij de care. Zonder ingrijpen dreigt in 2009 een verlies van 38 miljoen euro. Er zijn vooralsnog geen grote gevolgen voor huiscateraar Sodexo.

Massaontslag Orbis: huiscateraar Sodexo lijdt nog weinig

De belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen zijn de overschrijdingen bij de nieuwbouw die in januari in gebruik is genomen. Het hypermoderne ziekenhuis was oorspronkelijk begroot op zo’n 220 miljoen euro, maar kostte uiteindelijk 370 miljoen euro. Vooral de investeringen in ict en logistieke systemen vielen veel hoger uit dan begroot, meldt zusterblad Zorgvisie.

Opvallend is dat de grootste klappen vallen bij de thuiszorg en de verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar verdwijnen circa 200 fte’s. Volgens Orbis is de overhead bij de care te groot. Met een nieuw businessplan wil Orbis financieel weer gezond worden.

Sodexo

Voor huiscateraar Sodexo lijkt er nog weinig aan de hand. ‘Vooralsnog geen gevolgen voor ons’, meldt Sodexo’s directeur communicatie Jeroen Stok. ‘Het merendeel van de inkrimping is bij andere diensten dat die in het nieuwe ziekenhuis.’

Orbis financierde alle f&b outlets voor, zo gaf Sodexo Healthcare-directeur Jeroen van Beek onlangs aan in Misset Catering. Sodexo wil niet zeggen of Orbis in verband met het nieuwe businessplan een financiële bijdrage van Sodexo verlangt. Ook op andere (bedrijfseconomische) vragen wil de cateraar niet ingaan. ‘Geen commentaar, dat blijft een vertrouwensafspraak tussen de cliënt en ons’, aldus Stok.

Meer Sodexo nieuws:

Reageer op dit artikel