nieuws

Voormalige cateringmedewerkers Heineken houden hun rechten

Catering

De voormalige cateringmedewerkers van Heineken behouden hun rechten, ook al zijn ze niet meer in dienst van de brouwerij, maar overgenomen door cateraar Albron. Dit blijkt uit een uitspraak van het Hof van Amsterdam dat in hoger beroep FNV Bondgenoten gelijk heeft gegeven in de zaak tegen Albron over de Heineken-cateraars.

Voormalige cateringmedewerkers Heineken houden hun rechten

Het Europese Hof deed in oktober 2010 in deze zaak een uitspraak naar aanleiding van vragen die het Hof in Amsterdam gesteld had over de uitleg van het Europese recht rond de rechten van werknemers bij overgang van ondernemingen. Het Europese Hof gaf FNV Bondgenoten vorig jaar oktober gelijk: bij de overname door Albron van de cateringafdeling van Heineken was ook sprake van overgang van overneming, ook al had Heineken het personeel in een aparte personeels-bv ondergebracht.

Het Hof in Amsterdam heeft in haar oordeel die uitspraak van het Europese Hof bevestigd. Dit betekent dat de voormalige cateringmedewerkers van Heineken de rechten houden die ze bij Heineken hadden en Albron hun oude arbeidsvoorwaarden moet toepassen.

‘Goed nieuws voor personeel waarvan het werk wordt uitbesteed. Hun arbeidsvoorwaarden blijven dan in ieder geval hetzelfde’, stelt Patricia Kruijff, juriste van FNV Bondgenoten. ‘Met deze uitspraak is duidelijk geworden dat de rechtsregel dat werknemers bij een overgang van onderneming hun rechten behouden ook geldt als er sprake is van een aparte personeels-bv. ‘

Albron Catering nam in 2005 de cateringafdeling van Heineken over, maar wilde op de vijftig overgenomen medewerkers niet de arbeidsvoorwaarden van Heineken toepassen, wat volgens de Wet Overgang Onderneming (WOO) wel zou moeten, aldus FNV Bondgenoten. De mogelijkheid bestaat dat Albron in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Reageer op dit artikel