nieuws

‘Big brother’ tegen overgewicht scholier

Catering

Er is een nieuw middel om overgewicht onder jongeren tegen te gaan. Een aantal scholen gaat experimenteren met ‘Scoolcompany’: ouders kunnen van achter de computer bepalen wat hun kinderen in de schoolkantine kopen, zo meldt het Algemeen Dagblad.

‘Big brother’ tegen overgewicht scholier

Ze kunnen zelfs controleren of hun kind de gezonde lunch ook echt heeft opgegeten. Het is als ‘Big brother’ in de schoolkantine. Ouders kunnen er alles aan doen om hun kind gezond te laten eten. Maar wat de tiener ’s middags op school in de schoolkantine (of de aanpalende snackbar) naar binnen werkt…? Dat gebeurt buiten het zicht van de ouders. Menig scholier gooit de thuis ingepakte boterhammen in de prullenbak en gaat voor de vette snack. Daar moet Scoolcompany verandering in gaan brengen. ‘Het is een revolutionaire manier om jongeren weer gezond te laten eten, en zo overgewicht tegen te gaan.’

Ouders kunnen binnenkort op een aantal scholen zélf de lunch voor hun kind samenstellen via een website. Met een speciaal pasje kan de scholier de lunch daarna ophalen. Vader of moeder kan thuis via de smartphone controleren of het eten inderdaad is gekocht en of junior stiekem niet toch nog een vette hap heeft gekocht.

Een groep onder leiding van oud-schaatser Hein Vergeer wil overgewicht op scholen op deze manier uitbannen. Hun opmerkelijke methode gaat waarschijnlijk nog dit jaar van start op middelbare scholen in Capelle aan den IJssel. Ook met een aantal scholen in Rotterdam is de groep in gesprek. De gemeente Capelle aan den IJssel komt met €80.000 over de brug om Scoolcompany in te voeren.

Reageer op dit artikel