nieuws

Overheid wil catering in eigen hand nemen

Catering

Cateringmedewerkers, schoonmakers en beveiligingsmedewerkers moeten weer op de loonlijst van de rijksoverheid komen. Met die maatregel wil het kabinet mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt meer perspectief bieden, zo meldt De Gelderlander.

Overheid wil catering in eigen hand nemen

Laagbetaald werk is in het verleden massaal uitbesteed omdat ‘de markt’ die taken efficiënter en goedkoper zou kunnen uitvoeren. Het gevolg is, zo staat te lezen in het regeerakkoord, dat schoonmakers, cateringmedewerkers en beveiligers nu vaak een flexbaan hebben die weinig zekerheid biedt. Daarom is in het regeerakkoord afgesproken dat deze mensen weer in dienst genomen zullen worden.

 

Tegenstrijdig

Aan de andere kant is afgesproken dat de overheid fors bezuinigt. Dat klinkt tegenstrijdig. Een woordvoerder van minister Blok erkent dat: ‘Maar het openstellen van de laagste loonschalen biedt ook mogelijkheden om ambtenaren die elders overtollig zijn geworden, toch aan het werk te houden.’

Ondernemers in de betrokken branches vinden dat de overheid hen werk afpakt. Ze hebben geprotesteerd en boze brieven gestuurd. Eerder klaagden werkgeversorganisaties dat het gunnen van opdrachten aan overheidsorganisaties oneerlijke concurrentie is voor private bedrijven. ‘Als commerciële bedrijven het werk goedkoper en tegen dezelfde kwaliteit kunnen doen als de overheid mogen zij het blijven doen’, schreef Blok in een brief aan de beveiligingsbranche.

Reageer op dit artikel