Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken

Ouders willen helpen schoolkantine gezond te maken

Ouders van jongeren vinden niet alleen de school verantwoordelijk voor een gezond aanbod in de kantine. Ze zien hierin een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd, zo blijkt.

Een grote meerderheid van de ouders vindt gezond eten en drinken op school belangrijk, en de helft van de ouders wil hier graag bij helpen, zo blijkt uit peilingen van het Voedingscentrum.

Aan het einde van dit jaar zullen 800 vo- en mbo-scholen bezocht zijn door de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum. Deze Brigade adviseert scholen bij het gezonder maken van de kantine, zodat jongeren op school minder verleid worden tot ongezonde keuzes. De Schoolkantine Brigade hoort en ziet steeds vaker dat ouders ook een rol hebben, bijvoorbeeld als lid van het Gezonde Schoolkantine-team.

Dat sluit aan bij de resultaten van een peiling van het Voedingscentrum onder 1.323 ouders. Twee derde van de ouders vindt dat scholen ook zouden moeten samenwerken met ouders om het aanbod te verbeteren. De school kan hier gebruik van maken door hen te betrekken bij het kantinebeleid, maar ook bij het runnen van de kantine.

Maar op dit moment geven ouders aan dat ze het gevoel hebben dat ze weinig invloed hebben. Woordvoerder Patricia Schutte van het Voedingscentrum raadt deze ouders aan om actief navraag te doen bij de school. 'Vraag eens na bij de ouderraad of zij op de hoogte zijn van het aanbod in de schoolkantine. Zij kunnen ook contact opnemen met de Schoolkantine Brigade voor een schoolbezoek waarin zij passend advies krijgen.'