nieuws

Omvang facility management krimpt

Catering

De omvang van de Nederlandse facility management markt is gedaald. Deze bedraagt 77,2 miljard euro ten opzichte van de 80,1 miljard euro in 2011.

Omvang facility management krimpt

Een krimp van 2,9 miljard euro (3,8 %), blijkt uit onderzoek van beroepsvereniging Facility Management Nederland (FMN) in samenwerking met organisatieadviesbureau Twynstra Gudde.

Hiermee daalt de omvang van de facility managementmarkt tot onder het niveau van voor de recessie. Deze afname wordt voornamelijk veroorzaakt door een sterke daling in de eigendoms-, huur- en leaselasten van commercieel vastgoed.

Het uitbestedingpercentage groeide met 1,4 %. Dit is opvallend, omdat het personeelsbestand van facilitaire aanbieders met ruim 8.000 werknemers is gekrompen. Er werd dus, onder druk van marktomstandigheden, met minder werknemers meer omzet gegenereerd, aldus de onderzoekers.

Beroepsvereniging FMN en Twynstra Gudde hebben dit onderzoek naar de Nederlandse facility management markt voor de vierde keer verricht. De onderzoeksresultaten hebben zij opnieuw gebundeld in de publicatie ‘De Nederlandse facility management markt 2014, een overzicht van cijfers, trends en ontwikkelingen.’

Reageer op dit artikel