Transvetten, veel voorkomend in pizza's, koekjes en bijvoorbeeld ook in gehard frituurvet, zijn als onveilig bestempeld door de Amerikaanse voedselautoriteiten. Gedeeltelijk geharde olie, de belangrijkste bron van transvetten, zijn gelinkt aan hart- en vaatziekten. Transvet verhoogt het gehalte aan cholesterol. Een verbod zou 7000 doden per jaar schelen.
De FDA wil het ongezonde vet de status van additief geven. Bedrijven die straks toch transvet willen gebruiken moeten dan toestemming krijgen van de Amerikaanse voedselautoriteit FDA.
Gebruik al sterk gedaald
Overigens is het gehalte aan transvet in voedingsmiddelen al sterk gedaald sinds Amerikaanse bedrijven verplicht zijn ze te meelden. Ook hebben een aantal steden al he gebruik van transvetten in de horeca (frituurvet) verboden. Ketens als McDonald's zijn ook al jaren geleden overgestapt op het gebruik van transvetvrije frituurolie.
Europa kent, met uitzondering van Denemarken en Zwitserland, geen verbod op het gebruik van transvet. Wel wordt het gebruik ontmoedigd. Er is bijvoorbeeld in Nederland een convenant om het gehalte aan transvet in vaste geharde frituurvetten sterk te reduceren.