De uitspraak van Van Boekel is opmerkelijk. Jarenlang is het gebruik van vloeibare plantaardige frituurolie bij cafetaria’s, snackbars en frituren intensief gepromoot en werden de vaste vetten inclusief het traditionele rundervet door velen in de ban gedaan. Ook de frietpannen thuis staan nu veelal gevuld met vloeibare varianten.
'Beter want stabieler frituren'
In de video zegt hoogleraar Van Boekel hierover: 'Twintig jaar geleden werden vetten en oliën gehard op een wijze waarbij het ongezonde transvetzuur ontstond. Dat proces heeft men inmiddels beter in de hand. Omdat vast vet stabieler is, is het daarom nu beter in vast vet te frituren.'
Lees ook: Vloeibaar frituurvet; prijs en levensduur hangen samen
Transvetzuren
Ook in margarines en broodsmeersels zit tegenwoordig nog nauwelijks transvet. Het waren niet de natuurlijke verzadigde vetten, maar de ‘onnatuurlijke’ transvetzuren, die de kans op hart- en vaatziektes verhoogden en de cholesterolhuishouding bij menigeen in disbalans bracht.
Friet niet ongezond
Van Boekel breekt in de video een lans voor friet. 'Friet komt van de aardappel en de aardappel op zich is gezond. Nee, friet is niet ongezond. Geen enkel levensmiddel is gezond of ongezond. Zolang je maar gevarieerd eet, past friet prima in een gezond voedingspatroon.'
Maillardreactie
In zijn gefilmde frietcollege gaat Van Boekel dieper in op friet, frituren, verhitting en frituurvetten. Daarnaast legt hij de werking uit van de Maillardreactie, die naast vorming van gewenste stoffen, bij onoordeelkundig bakken van friet ook de vorming van o.a. de vermeend schadelijke stof acrylamide kan veroorzaken.