KHN presenteert protocol: gezinnen aan één tafel, geen reserveringsplicht fastservice

KHN presenteert protocol: gezinnen aan één tafel, geen reserveringsplicht fastservice

KHN heeft het Protocol Heropening Horeca gepresenteerd aan de leden. Daarin staat onder meer dat er maximaal vier personen aan een tafel mogen zitten zonder dat ze op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven, tenzij het een gezamenlijke huishouding betreft die uit meer personen bestaat. Verder valt op dat de reserveringsplicht niet voor fastservice geldt.

Het conceptprotocol van KHN is op 11 mei aan de leden gepresenteerd en moet vanaf 1 juni gaan gelden, als de horeca op die datum daadwerkelijk de deuren weer mag openen. Het Protocol Heropening Horeca bestaat onder meer uit algemene richtlijnen die gelden voor ondernemers, medewerkers, gasten en leveranciers. Daarna vermeldt het document de specifieke richtlijnen voor restaurants, cafés, hotels, fastservicebedrijven en zaalbedrijven.

Volgens de branchevereniging gaat het om een ‘levend document’ dat aangepast wordt naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Nederland. Het protocol is een richtlijn voor de branch, geen verplichting. Het hoeft niet goedgekeurd te worden, de overheid geeft alleen adviezen voor eventuele aanpassingen. Het document is tot stand gekomen in samenwerking met horecaondernemers, VNO-NCW/MKB Nederland, het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en McKinsey.

Gasten uit één huishouden

Nadat het kabinet op woensdag 6 mei een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigde voor de komende maanden, ontstond er onder meer onduidelijkheid over de regels voor gasten uit één huishouden. Even werd gedacht dat ook zij in het restaurant of op het terras 1,5 meter afstand van elkaar moesten bewaren. In het protocol van KHN staat dat er maximaal vier personen aan één tafel mogen zitten, tenzij het om een gezamenlijke huishouding gaat die uit meer personen bestaat.

Opmerkelijk is dat het maximum van dertig personen in de zaak niet in dit protocol wordt genoemd. Op de website van KHN is dit in een eerdere publicatie wel te lezen. Het maximum geldt in ieder geval niet voor terrassen. Daar moeten de tafels op ook 1,5 meter afstand staan, maar hoe groter het terras hoe meer tafels. Per gemeente kunnen die regels verschillen.

Reserveringsplicht niet voor alle horecabedrijven

Volgens het protocol moeten restaurants, cafés en hotels uitsluitend met reserveringen werken via de website, apps of de telefoon. Bij ontvangst moet er een controlegesprek plaatsvinden om in te schatten of iemand klachten heeft die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

Fastservicebedrijven hoeven volgens het protocol niet met reserveringen te werken. Voordat de bestelling wordt opgenomen, moet de vraag gesteld worden of de consument het eten mee wil nemen op ter plekke op wil eten. In het laatste geval moet vervolgens het controlegeprek plaatsvinden. Of een cafetaria met een restaurantgedeelte beide protocollen moet volgen, is op dit moment niet duidelijk. Ook KHN baalt van het gebrek aan antwoorden vanuit de overheid, zegt directeur Dirk Beljaarts. 

Voor alle horeca geldt dat gasten bij binnenkomst hun handen moeten wassen of ontsmetten met handgel. De afspraken moeten zichtbaar zijn op de terrassen, bij alle ingangen, binnen de horecazaak, op de website en social media.

Concept controlegesprek

In restaurants, cafés en hotels vindt bij ontvangst een controlegesprek plaats. In fastservicebedrijven moet eerst gevraagd worden of de bestelling bedoeld is om ter plekke of om elders te consumeren. In het laatste geval moet het controlegesprek plaatsvinden. Het controlegesprek bestaat uit vijf vragen. Indien één van de vragen met ja wordt beantwoordt, dan moet de toegang geweigerd worden. In fastservicebedrijven kan de bestelling dan niet ter plekke worden geconsumeerd:

  • Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts vanaf 38 graden of benauwdheidsklachten?
  • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  • Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab)?
  • Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  • Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

‘Heropening op 1 juni nog niet zeker’

Het staat volgens premier Mark Rutte niet vast dat horeca weer open kan op 1 juni. ‘Het moet verantwoord kunnen, anders doen we het niet’, zei hij tijdens het debat over corona in de Tweede Kamer op 7 mei. Daar staat volgens Rutte dan weer tegenover dat de horeca al het hele pinksterweekend open kan als de strijd tegen het coronavirus dat blijkt toe te laten.

Rutte zei dat hij het pas een week van tevoren zeker weet. ‘We moeten ons baseren op cijfers van virologen.’ Zij houden de verspreiding van het virus in de gaten en kijken of de opnames in het ziekenhuis en de intensive care laag genoeg blijven.

De premier noemt de versoepelingen van de coronamaatregelen ‘een routekaart’. Volgens die kaart kunnen op 1 juni de terrassen weer open en mogen restaurants, cafés en andere horecazaken maximaal dertig personen, het personeel meegerekend, in de zaak hebben. Volgens de planning wordt dat aantal op 1 juli verruimd naar maximaal honderd personen.

Algemene richtlijnen KHN-protocol

Voor ondernemers

  1. Zorg dat iedereen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden. Dat geldt zowel binnen als buiten. Dat geldt voor medewerkers, gasten, maar ook afhalers, bezorgers en leveranciers.
  2. Handhaaf met deurbeleid en toezicht op naleving van de regels. Als de ondernemer niet aanwezig is, dan is de bedrijfsleider daarvoor eindverantwoordelijk.
  3. Wees extra alert op de regels van sociale hygiëne (voor bedrijven met een Drank- en Horecawetvergunning) in relatie tot waarborgen van de 1,5 meter.
  4. Zorg voor maximale bedrijfshygiëne, vooral in de keuken, sanitaire voorzieningen en de pinterminals.
  5. Reinig tafels, stoelen en menukaarten grondig als gasten het bedrijf hebben verlaten.
  6. Instrueer de medewerkers over de hygiënische maatregelen (bijvoorbeeld handen wassen) die zij in acht moeten nemen, voorzie ze van hygiënische hulpmiddelen (bijvoorbeeld desinfecterende middelen en eventueel mondkapjes en handschoenen).
  7. Als er updates komen op deze afspraken worden die zo snel mogelijk gecommuniceerd.

Voor medewerkers

  1. Als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt; blijf thuis en kom niet werken.
  2. Leg de hygiëneregels en de procedure rond uitserveren en afruimen aan de gasten uit bij het opnemen van de bestelling. Of deel samen met de menukaart een hand-out aan de gasten uit.
  3. Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand, zowel in de ruimten waar alleen het horecapersoneel komt (bijvoorbeeld de keuken) als in de ruimten waar ook gasten komen.
  4. Wijs zowel gasten als je collega’s erop als de regels niet worden nageleefd.

Voor gasten

  1. Houd 1,5 meter afstand tot andere gasten en de medewerkers. Uitzonderingen:
    → Aan een tafel mogen maximaal 4 personen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. Let wel: ingevolge de lokaal/regionaal geldende noodverordening kan een ander maximum (minder of meer) aantal personen zijn toegestaan, in dat geval geldt de bepaling uit de noodverordening;
    → Aan de bar mogen maximaal 4 personen naast elkaar staan of zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat. Let wel: ingevolge de lokaal/regionaal geldende noodverordening kan een ander maximum (minder of meer) aantal personen zijn toegestaan, in dat geval geldt de bepaling uit de noodverordening;
    → Op het terras mogen uitsluitend zitplaatsen zijn.
  2. Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt.
  3. Het horecabedrijf kan gasten weigeren bij vermoeden van verkoudheid- en/of griepklachten.
  4. Volg altijd de aanwijzingen van het personeel op.
  5. Was bij binnenkomst grondig je handen.
  6. Was na het toiletbezoek grondig je handen.
  7. Betaal contactloos (pin of mobiel).
  8. Online bestelde producten worden geleverd tot de voordeur, zonder fysiek contact.
  9. Wanneer je je niet houdt aan de 1,5 m-regels van het horecabedrijf en/of de geldende 1,5 m-regels van de overheid dan kan de toegang tot het horecabedrijf worden ontzegd. Schade die het horecabedrijf leidt door jouw handelen in strijd met die regels kan op jou worden verhaald.

Voor leveranciers

  1. Houd 1,5 meter afstand van de medewerkers die de goederen in ontvangst nemen.
  2. Kom niet aan de deur met verkoudheids- en/of griepklachten.
  3. Laad de goederen uit en zet deze op een daa voor aangewezen plaats inclusief pakbon en neem zelf 1,5 meter afstand van deze plek.
  4. Informeer de ondernemer over de maatregelen die jij als leverancier neemt om besmetting te voorkomen.

KHN meldt verder dat ondernemers niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor gedrag van gasten en/of leveranciers dat in strijd is met het protocol en de geldende 1,5 meter-regels.

‘1,5 meter-economie niet rendabel’

In het protocol is ook te lezen hoe KHN aankijkt tegen de 1,5 meter-economie. De brancheorganisatie plaatst ‘grote kanttekeningen’ bij de haalbaarheid ervan. Het is technisch ‘vrijwel overal’ uitvoerbaar, maar volgens KHN ‘voor het overgrote deel’ niet rendabel.

‘Concreet betekent het bewaren van anderhalve meter afstand in de horeca dat er veel minder mensen in het bedrijf zullen kunnen verblijven. Veel minder gasten (binnen of op het terras) betekent veel minder omzet. Dat terwijl de vaste lasten van de horecaondernemer (huisvesting, afschrijvingen en met name personeel) wel 100 procent doorlopen. Sterker nog, een keiharde voorwaarde voor de NOW-compensatie is dat niemand om bedrijfseconomische redenen wordt ontslagen.’

Daarom is het volgens KHN cruciaal dat horecaondernemers erop kunnen vertrouwen dat er aanspraak blijft bestaan op maatregelen uit het steunpakket, ongeacht of ze ervoor kiezen om open te gaan of niet. ‘Deze algemene opmerkingen zullen ter harte moeten worden genomen bij het bestuderen van dit conceptprotocol heropenen horeca. Het is zeker niet bedoeld als een structurele oplossing voor de horeca, het is hoogstens van toepassing in de periode waarin we uitgaan van smart distancing.’


Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.