blog

H2O

Horeca 723

Ik heb in de vakantie nog nooit zoveel water gedronken. Miami Beach beleefde de warmste zomer ooit en water is nu eenmaal de beste dorstlesser. Bij hotels kon je gratis ijskoud water tappen uit grote kannen waarin onderin stukjes fruit zaten. In Amerikaanse restaurants wordt kraanwater standaard gratis geserveerd (met gratis refill).

H2O

Op drankkaarten staat veel water: mineraalwater met smaken als citroen-komkommer, ananas-mango, framboos-banaan of mandarijn-citroengras. Ook als basis in de mix met wodka, gin of tequila. Kokoswater is er, net als in Nederland, enorm populair. Water met kokossmaak is ook prima te combineren met tequila, limoensap en triple sec. Ten slotte ontbreken watertjes met toegevoegde aminozuren of vitamines natuurlijk niet op de kaart in gezondheidsminded Miami.

Gratis water in Holland Heineken House

In Nederland stond water opeens weer in de belangstelling toen Heineken aangaf te gaan experimenteren met het tappen van water. Onder het motto ‘deze is van ons’ kon iedere bezoeker van het Holland Heineken House in olympisch Rio bij een biertje zelf een gratis glas water tappen. De bierbrouwer wil ook in de Nederlandse kroegen gratis water verstrekken.

Of de horeca daar voor te paaien is, valt nog te bezien. In Limburg voelen ondernemers er wel iets voor. 86 procent van de horecaondernemers serveert er al kraanwater. Iets meer dan de helft van hen schenkt dat alleen als de gast erom vraagt. Bij 85 procent van de Limburgse ondernemers is het kraanwater gratis; 15 procent vraagt een vergoeding. Dat blijkt uit een onderzoek dat R&M Matrix voor het Limburgse drinkwaterbedrijf WML uitvoerde.

Betaald water op 7de plek ergernissen gasten

Moet je nu wel of geen kraanwater schenken? Uit onderzoek van Culy.nl blijkt het niet (gratis) aanbieden van kraanwater op de 7e plaats staat in de lijst van ergernissen van Nederlandse gasten. Veel gasten zien het aanbieden van kraanwater als een vorm van gastvrijheid.

Het hoeft natuurlijk niet altijd gratis te worden aangeboden. Veel gasten zijn best bereid om te betalen voor kraanwater, mits het water gekoeld is, de prijs vooraf duidelijk is en als het water op een aantrekkelijke manier (met schijfje citroen of ander fruit) wordt geserveerd.

Lees ook Marjons blog over de Amerikaanse gastvrijheid
Hospitality met een hoofdletter H. Amerikanen kunnen dat. Ze weten hoe ze zich dienstbaar moeten opstellen, geven alle aandacht aan de gast en lachen. Ieder contact met de gast begint met welkom, een introductie en een lach.

 

Reageer op dit artikel