blog

Het net rond rokers sluit zich

Horeca 392

Het net sluit zich aan alle kanten. Sinds 2004 probeert de overheid via wetgeving het roken te ontmoedigen. Na eerst een verbod op werkplekken en later in de horeca, wordt nu gesproken over een rookverbod op terrassen.

Het net rond rokers sluit zich

Veel ondernemers zouden, ook zonder overheidsbemoeienis, overigens best een rookvrij terras willen overwegen. Steeds vaker nemen ondernemers zelf het voortouw en maken hun terras rookvrij.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Van Rijn, kondigde onlangs weer een nieuwe maatregel aan. Hij wil dat er vanaf 2022 geen tabak meer verkocht mag worden in de horeca. De sigarettenautomaten moeten dus verdwijnen. Met zo’n zogenaamd uitstal-verbod wil Van Rijn de toegankelijkheid van rookwaren verkleinen. Het past bij de ambitie van Van Rijn sinds zijn aantreden: jongeren gaan niet meer roken.

Rookverbod verder versterkt

roken rookverbodHet voorstel van de staatssecretaris is gericht op het verminderen van de beschikbaarheid van tabak en moet bijdragen aan de denormalisatie van roken. Een grote beschikbaarheid van tabak leidt tot de perceptie dat roken sociaal geaccepteerd is. Resultaten van de verschillende studies wijzen erop dat de zichtbaarheid van tabaksproducten op verkooppunten de kans op roken vergroot. De automaten fungeren als een vorm van reclame waardoor rokers – en degenen die proberen te stoppen met roken – gaan verlangen naar een sigaret.

Uit onderzoek van Kantar (in opdracht van KWF Kankerbestrijding, 2017) blijkt dat 65 procent van de Nederlanders voorstander is van een uitstalverbod. KHN vindt een verbod te ver gaan en ziet sigarettenautomaten als service aan de gast. De branchevereniging vraagt zich af of de maatregel ervoor zorgt dat jongeren minder gaan roken. De verkoop via automaten kan immers gecompenseerd worden door andere bronnen. Het is een begrijpelijk gevecht, maar een achterhoedegevecht. Het net sluit zich rond rokers. 

Leestip: Ondernemers zien niks in ‘onvermijdelijk’ rookvrij terras

Reageer op dit artikel