nieuws

Bavarois nu echt taboe

Horeca

Met vrij grote zekerheid is vast komen te staan dat bavarois de oorzaak is geweest voor het drama in de Isala Klinieken in Zwolle, waarbij vijf mensen overleden na een salmonella-besmetting. Bavarois, een dessert op basis van rauwe eieren, kan nu echt niet meer, zoveel is wel duidelijk.

In een zorginstelling, waar de cliënten over het algemeen minder weerstand hebben dan gebruikelijk, is het nemen van dergelijke risico’s helemaal uit den boze. De ministeries van VWS en LNV hebben inmiddels een verbod afgekondigd op de verkoop van alle consumptie-eieren in Nederland die salmonella bevatten. Een concreet verbod op het gebruik van rauwe eieren en/of eiproducten bij bereiding van producten die niet voldoende verhit worden voor consumptie (bavarois, maar ook bijvoorbeeld eigengemaakte mayonaise en tiramisu) zal worden opgenomen in een aantal nieuwe hygiënecodes. Ruim 90 procent van de legbedrijven in Nederland voldoet overigens al aan de nieuwe wettelijke eis van verbod op verkoop in geval van besmetting.

Reageer op dit artikel