nieuws

Celstraf geëist tegen vroegere compagnon Veerman

Horeca

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem anderhalf jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk, tegen de 57-jarige W.H. (Happ). De vrouw heeft volgens justitie samen met eigenaar J. Veerman van café De Hemel in Volendam en haar ex-echtgenoot de fiscus voor ruim 300.000 euro benadeeld.

Dat gebeurde tussen 1992 en 1997. De drie betrokkenen runden toen een bedrijf dat een afslankmiddel op de markt bracht. In het Volendamse café van Veerman woedde nieuwjaarsnacht 2001 de fatale brand, waarbij veertien jongeren om het leven kwamen en een paar honderd gewond raakten.

Veerman en zijn toenmalige bedrijfsleider, de 60-jarige H. van A. (Aalderen), zijn voor deze belastingfraude in oktober al veroordeeld tot geldboetes en voorwaardelijke celstraffen. Zowel de twee mannen als het OM zijn daartegen in beroep gegaan. Justitie had onvoorwaardelijke celstraffen tegen het duo geëist.

Het proces tegen H. werd eerder aangehouden, omdat zij te ziek zou zijn om voor de rechter te verschijnen. Dinsdag kwam ze weer niet opdagen. Advocate N. Dekens had een doktersverklaring bij zich, waarin stond dat de vrouw nog onvoldoende is hersteld om te kunnen worden berecht. Daarom had H. haar raadsvrouw gemachtigd.

De omvangrijke fraude kwam in 1998 aan het licht toen de nieuwe eigenaar van het bedrijf dat in de afslankpillen handelt, naar de belastingdienst stapte. De FIOD begon een uitvoerig onderzoek. Voor de fraude werd gebruik gemaakt van fiscale constructies via Zwitserland en Andorra.

Justitie schat dat de Nederlandse fiscus voor ongeveer 600.000 euro is opgelicht. Een deel van de fraude kan echter niet worden achterhaald, omdat banken in Zwitserland en Andorra niet wilden meewerken aan het onderzoek.

Officier van justitie M. Beun zei dinsdag dat H. een belangrijke rol heeft gespeeld bij de fraude. Volgens de aanklaagster was de vrouw betrokken bij twee schijnondernemingen, die de winsten op de afslankpillen buiten het zicht van de Nederlandse belastingdienst moesten houden. De vrouw zelf heeft eerder verklaard dat ze niets van de fraude afwist. Alle belastingzaken werden volgens haar door haar man en Veerman geregeld.

Uitspraak 3 december.

Reageer op dit artikel