nieuws

Kokkelvissers spannen rechtszaak aan

Horeca

Kokkelvissers spannen een spoedprocedure aan bij de Raad van State omdat ze door willen gaan met het vangen van schelpdieren in het zogeheten gesloten deel van de Waddenzee. Dat heeft de brancheorganisatie van de kokkelvissers vrijdag bekend gemaakt.

Deze week werd de vergunning die ze hadden opgeschort, omdat de actiegroep Wilde Kokkels bezwaar had gemaakt. Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij had met de Waddenvereniging, de Vogelbescherming en de kokkelsector afspraken gemaakt over de vangst.

De vissers zouden in een gesloten deel van de Waddenzee mogen zoeken naar makkelijk bereikbare kokkels, zonder dat de Vogelbescherming en de Waddenvereniging daartegen zouden protesteren. In ruil voor die vergunning zouden de vissers wegblijven uit andere ‘open’ gebieden waar ze meer schade aan de zeebodem zouden veroorzaken.

Nu Wilde Kokkels bezwaar heeft ingediend, is de vergunning opgeschort tot de Raad van State daar een oordeel over heeft uitgesproken. Omdat het visseizoen bijna afgelopen is, vragen de vissers nu zelf in een spoedprocedure aan de Raad van State om die schorsing ongedaan te maken.

Reageer op dit artikel