nieuws

Mansholtprijs voor slow food-beweging

Horeca

De slow food-beweging krijgt de eerste Sicco Mansholt-prijs voor duurzame landbouw en eerlijke handel. De van oorsprong Italiaanse beweging ontvangt de 25.000 euro voor de promotie van lokale producten, waardoor boeren een eerlijke prijs krijgen en het milieu gespaard wordt. Dat heeft de Stichting Sicco Mansholtprijs maandag naar buiten gebracht.

Het is de bedoeling dat de prijs, die is genoemd naar de oud-minister, landbouwcommissaris en voorzitter van de Europese Commissie, om het jaar wordt uitgereikt.

De slow food-beweging, opgericht in 1986, bestaat inmiddels uit 74.000 leden in vijftig landen die tegenwicht willen bieden aan de fast food-cultuur. Aanvankelijk ging het vooral om de herontdekking en bescherming van gerechten uit de eigen regio maar inmiddels heeft de beweging haar activiteiten uitgebreid naar biodiversiteit, landschap en het milieu in het algemeen. Voorzitter Prodi van de Europese Commissie reikt de prijs donderdag in Brussel uit.

Reageer op dit artikel