nieuws

Tabakswet weerhoudt Niemeijer niet van sponsoring eetcafé

Horeca

Tabaksfabrikant Theodorus Niemeijer, producent van onder meer de shagmerken Samson en Javaanse Jongens, weigert te stoppen met reclame- en sponsoractiviteiten voor eetcafé de Javaanse Jongens en muziektijdschrift Samsonic.

Volgens de gewijzigde Tabakswet, die donderdag is ingegaan, mogen tabaksfabrikanten geen evenementen meer sponsoren. Volgens J. van der Wal, directeur Marketing van Niemeijer, hebben de reclames voor de eetcafés en het muziektijdschrift niks met tabak te maken. Vanaf donderdag mogen tabakswaren en -merken niet meer worden aangeprezen op televisie, billboards, in winkels, bushokjes, op asbakken en andere gebruiksproducten. Kranten en tijdschriften krijgen enig respijt: zij mogen tot 1 januari 2003 reclame blijven maken. Ook tabaksspeciaalzaken komen onder het verbod uit, maar ze mogen de reclame niet richten op jongeren.

Volgens Niemeijer geldt dit niet voor de eetcafés en het tijdschrift. In de tabakswet staat dat je mag blijven adverteren voor een merk zolang dit maar verbonden is aan een product dat niets met tabak te maken heeft, zegt Van der Wal. De directeur verwijst naar Van Nelle-koffie, een product dat gerelateerd is aan Van Nelle-shag. Daar maakt ook niemand zich druk om. Zolang het logo en de kleurstelling niet te herleiden zijn tot tabak, staat de Tabakswet de reclame toe, zegt Van der Wal.

Volgens B. Kuik, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, zullen de reclame- en sponsorconstructies van Niemeijer nauwkeurig getoetst worden aan de nieuwe Tabakswet. Want in theorie mag je geen reclame maken voor een product waarin de naam van een tabaksproduct is terug te vinden, zegt hij. Overtreders van het reclameverbod voor tabak krijgen eerst een waarschuwing en riskeren daarna een geldboete. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) zal de komende maanden steekproefsgewijs nagaan of fabrikanten, importeurs en groothandelaren zich aan het verbod houden.

Van der Wal verwacht niet dat Niemeijer een bekeuring krijgt. Mocht dat wel het geval zijn, dan zullen we die zeker aanvechten, zegt Van der Wal.

Reageer op dit artikel