nieuws

Avebe mag genetisch bewerkte aardappelen testen

Horeca

Het Veendamse bedrijf Avebe mag weer veldproeven doen met genetisch aangepaste fabrieksaardappelen. Staatssecretaris Van Geel (VROM) heeft dat maandag beslist. Het is de eerste keer in 2,5 jaar dat er een beschikking wordt afgegeven voor dergelijke proeven.

De staatssecretaris geeft alleen een vergunning af als de risico’s voor mens en milieu aanvaardbaar zijn, aldus zijn ministerie. In juni 2001 wees de toenmalige minister van dat departement nog een aanvraag af omdat die niet aan alle criteria voldeed. Zo ging het om een aardappel met ongewenste resistentiegenen voor antibiotica, en was niet precies bekend waar de proeven zouden worden gehouden.

Tegenstanders vinden de experimenten onverantwoord omdat zij bang zijn dat gewassen in de omgeving ermee besmet raken. Bij proeven met genen voor antibiotica bestaat de vrees dat mensen onbedoeld resistent worden.

Aardappelzetmeelbedrijf Avebe kan op zijn vroegst in februari beginnen met de proeven. Eerst krijgen tegenstanders de tijd om schorsing aan te vragen bij de Raad van State. Daarna kijkt het ministerie nog eens naar de plannen.

Er zitten nog twee aanvragen voor proeven met genetisch gemodificeerde gewassen in de pijplijn. Een daarvan gaat over de bescherming van niet-bloeiende appelbomen tegen bepaalde schimmels. De ontwerpbeschikking voor deze proef is maandag gepubliceerd.

Reageer op dit artikel